ΥΝΑΝΠ: Ενέργειες για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ναυτικών του «Αngelic Power»

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 14:36
UPD:14:43
marinetraffic

Σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ναυτικών τού υπό ελληνική σημαία φορτηγού «Αngelic Power» συντονίζει ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στο πλοίο έχει επιβληθεί από Ναυτικό Δικαστήριο της Κίνας το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου από το αγκυροβόλιο Γκουισάν.

Σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 22 άτομα, ανάμεσά τους οκτώ Έλληνες ναυτικοί κι ένας Έλληνας τεχνικός επιθεωρητής. Οι συμβάσεις εργασίας όλων των μελών του πληρώματος έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να παραμένουν επ’ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αρκετοί εξ αυτών έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν κινήσει διαδικασίες διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά της διαχειρίστριας εταιρείας για μη συμμόρφωση στις συνεχείς έγγραφες οδηγίες και εντολές και μη διενέργεια των οφειλόμενων πράξεων για την αποβίβαση του πληρώματος.

«Παρακολουθούμε ανελλιπώς τις εξελίξεις, έχουμε ήδη κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παρεμβαίνουμε σε κάθε κατεύθυνση, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών μας» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με την πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, στην οποία απέστειλε και επιστολή, ζητώντας την προστασία των ναυτικών και των δικαιωμάτων τους, την εξασφάλιση κάθε δυνατής συνδρομής για την παροχή ιατρικής βοήθειας και την αποβίβαση και τον επαναπατρισμού των επιβαινόντων στο πλοίο.

Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε:

  • Σε άμεση ενημέρωση των ελληνικών προξενικών Αρχών στην Κίνα, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής και διασφάλιση συνεχούς επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος.
  • Σε μετακίνηση του Ναυτιλιακού Ακόλουθου Σαγκάης στην περιοχή αγκυροβολίας του πλοίου από τις 5 Μαρτίου, για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στο έργο της εκεί ελληνικής προξενικής Αρχής και την αυτοπρόσωπη παρέμβασή του στις αρμόδιες κινεζικές Αρχές.
  • Σε αποστολή τεσσάρων διπλωματικών διαβημάτων προς τις αρμόδιες Αρχές της Κίνας, με τα οποία ζητείται η άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους ναυτικούς στη ξηρά, η διερεύνηση κάθε δυνατής εναλλακτικής ενέργειας για την αποβίβασή τους, η επιστροφή σε αυτούς των ταξιδιωτικών εγγράφων που είχαν παρακρατηθεί (τα οποία τελικώς παρελήφθησαν από εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στις 19 Μαρτίου), καθώς και η μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλή θέση εντός λιμένα.
  • Σε συνεχή επικοινωνία με την Oμάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα