Χρ. Σταϊκούρας: Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο της κυβέρνησης

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 12:38
UPD:12:47
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ένα μικρό μέγεθος της επίπτωσης της πανδημίας αντικατοπτρίζεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να ανακοινώνει ότι η ύφεση έφτασε στο 0,9% σε ετήσια βάση.  Ύφεση η οποία είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σημαντική είναι η μείωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών ενώ αύξηση κατέγραψαν οι δαπάνες του Δημοσίου.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση κατά 0,9% αποτυπώνει ένα μικρό μέρος των επιπτώσεων της πανδημίας στο ΑΕΠ της χώρας καθώς τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν μετά τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση

·        η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% έναντι αύξησης 2% από το Δημόσιο

·        οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,4%

·        οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση 2,5%

·        οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση μόλις κατά 0,2%.

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης η οποία με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκε στο -3,2%.

«Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η συντεταγμένη πορεία της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα σε αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα