Ο «γάμος» T-Μobile και Sprint και τα νέα δεδομένα στον χάρτη των τηλεπικοινωνιών

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 10:31
UPD:10:31
REUTERS/Dado Ruvic

Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr

Το «πράσινο φως» από περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη συγχώνευση μεταξύ T-Mobile και Sprint αλλάζει το χάρτη στην αμερικανική αγορά ασύρματων υπηρεσιών, μειώνοντας τον αριθμό των παικτών σε τρεις από τέσσερις. Είναι επίσης ενδεικτική της τάσης συγκέντρωσης που χαρακτηρίζει τον κλάδο τηλεπικοινωνιών και media, σε μια εποχή προκλήσεων και έντονου ανταγωνισμού.

Η αγορά τηλεπικοινωνιών της Βόρειας Αμερικής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο –μετά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Και ο «γάμος» των 26 δισ. δολαρίων, αν και ωχριά μπροστά σε εξαγορές-μαμούθ άνω των 100 δισ. δολαρίων –όπως η θρυλική εξαγορά της Τime Warner από την ΑΟL ή η συγχώνευση Vodafone και Mannesmann- περνάει στην ιστορία ως ένα από τα σημαντικότερα deals όλων των εποχών.

Η συγχώνευση φέρνει κάτω από την ίδια στέγη τον τρίτο και τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, που θα ανταγωνίζεται τις ΑΤ&Τ και Verizon. Ο νέος κολοσσός, που θα ονομάζεται Τ-Mobile, θα έχει περίπου 100 εκατ. συνδρομητές.

Ο δικαστής Βίκτορ Μαρέρο αποφάσισε ότι η συμφωνία, ύψους 26 δισ. δολαρίων –όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια- δεν πρόκειται να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό, ενώ απέρριψε τα βασικά επιχειρήματα που είχαν προβάλει ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, που υποστήριζαν ότι η συμφωνία αντιβαίνει στους κανονισμούς περί θεμιτού ανταγωνισμού. Η ετυμηγορία αίρει και το τελευταίο εμπόδιο σε έναν «γάμο» που είχε ήδη την ευλογία των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών είχαν δώσει το «πράσινο φως» πέρυσι, μετά τις παραχωρήσεις από τις T-Mobile και Sprint. Οι παραχωρήσεις των δύο πλευρών δεν φάνηκαν να πείθουν 13 αμερικανικές πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια, που αποφάσισαν να προσφύγουν δικαστικώς.

Τ-Mobile και Sprint προσπαθούσαν πάνω από επτά χρόνια να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έχοντας εγκαταλείψει προηγούμενες απόπειρες το 2013 και το 2017, προτού τα διοικητικά τους συμβούλια καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία το 2018, για την εξαγορά της Sprint από την T-Mobile.

Το deal Τ-Mobile και Sprint έρχεται να προστεθεί στο κύμα εταιρικών εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν αλλάξει το τοπίο στο αμερικανικό επιχειρείν. Η νοοτροπία του «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο»  κυριαρχεί στους κλάδους τεχνολογίας και media στην διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, με τις εταιρείες να δαπανούν 200 δισ. δολάρια σε μεγα-συγχωνεύσεις. Τον Ιούνιο του 2018, η AT&T έλαβε το πράσινο φως για την εξαγορά των κινηματογραφικών στούντιο της Time Warner Bros. Λίγο αργότερα, η Walt Disney Company υπερίσχυσε έναντι της Comcast στην «κούρσα» για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην αυτοκρατορία 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοχ. Και προς τα τέλη της περσινής χρονιάς, η Σάρι Ρέντστοουν έφερε κάτω από την ίδια στέγη τα CBS και Viacom.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ MEDIA

1. Η Vodafone εξαγοράζει τη Mannesmann

(3 Φεβρουαρίου 2000)

Αξία της συμφωνίας: 185 δισ. δολάρια

2. Eξαγορά Time Warner Inc. από την America Online Inc.

(10 Iανουαρίου 2000)

Αξία της συμφωνίας: 112 δισ. δολάρια

3. Η AT&T Inc. εξαγοράζει την Time Warner Inc.

(22 Οκτωβρίου 2016)

Αξία της συμφωνίας: 101 δισ. δολάρια

4. Η Charter Communications Inc. εξαγοράζει την Time Warner Cable Inc.

(26 Μαϊου 2015)

Αξία της συμφωνίας: 87,4 δισ. δολάρια

5. Εξαγορά της Twenty-First Century Fox από τη Walt Disney Co.

(14 Δεκεμβρίου 2017)

Αξία της συμφωνίας: 84,8 δισ. δολάρια

6. Η AT&T Inc. εξαγοράζει την DirecTV

(18 Μαϊου 2014)

Αξία της συμφωνίας: 66,5 δισ. δολάρια

Πηγή: Dealogic

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα