ΕSM: Σε κίνδυνο ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 14:55
UPD:15:22
naftemporiki.gr/Χρήστος Λώλος

Τις ανησυχίες του για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM),  Ρολφ Στράουχ, εκτιμώντας ότι η Αθήνα ενδεχομένως να μην πετύχει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) και σε ερώτηση αν η Ελλάδα οδεύει προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό έπειτα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στράουχ επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού ΚλάουςΡέγκλιγκ, σημειώνοντας πως ήδη το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα ίσως να μην πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  με σημαντική διαφορά», είπε, συμπληρώνοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί,  αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν το θέμα μπορεί να πάρει περισσότερες διαστάσεις.

Σημείωσε εξάλλου πως από τη σκοπιά του ESM, τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα