Κίνα- ΗΠΑ: «Σπουδαία πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι ακόμη συμφωνία

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 10:39
UPD:10:45
EPA/XINHUA

Χωρίς να προκύψει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για το εμπόριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξάλλου ξεκαθαρίσει από χθες ότι η συμφωνία μπορεί να έρθει μόνο ύστερα από συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Παρόλα αυτά και οι δύο πλευρές θέλησαν να δώσουν έναν σαφή τόνο αισιοδοξίας, χαιρετίζοντας την πρόοδο. 

«Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε σίγουρα συμφωνία», έσπευσε να διευκρινίσει κα ιπρόσθεσε: «Έχουμε μία φοβερή σχέση και ένα θερμό κλίμα». 

Για σπουδαία πρόοδο έκανε λόγο σήμερα το πρωί και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihnua, το οποίο μάλιστα μεταδίδει πως το Πεκίνο συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών, ενεργειακών προϊόντων, υπηρεσιών και βιομηχανικών αγαθών», αποφεύγοντας πάντως να δώσει λεπτομέρειες για την ποσότητα ή το ακριβές είδος. 

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη «τρέχουν» να προλάβουν την προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Εάν έως τότε δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%. Το Πεκίνο προτίθεται να προβεί σε αντίποινα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα