Πληγή για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας η πτώση της τουρκικής λίρας

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 13:49
UPD:13:52
REUTERS/KHALIL ASHAWI

Σημαντική μείωση, η οποία αγγίζει το 15%, παρουσιάζουν οι τουριστικές ροές από την Τουρκία, μέσω των συνοριακών σημείων των Κήπων και των Καστανιών, με τη βασική αιτία να συνίσταται στην υποτίμηση της λίρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων μειώθηκαν κατά 46.399 σε σχέση με πέρυσι, καθώς διαμορφώθηκαν σε 264.455 άτομα.

Από την αρχή του έτους, μάλιστα, οι αφίξεις μέσω των Κήπων περιορίστηκαν κατά 3,54% σε 448.693, ενώ μέσω των Καστανιών συρρικνώθηκαν κατά 19,75% σε 105.183.

«Είναι προφανές ότι φέτος μας έλειψε η κατανάλωση των Τούρκων επισκεπτών. Υπήρχε βέβαια μία εξισορρόπηση αυτής της απώλειας από την έλευση περισσότερων Ρουμάνων, Βουλγάρων και Σέρβων» εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ), Κώστας Χατζημιχαήλ.

Και επεσήμανε: «Προφανώς δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά οι Βαλκάνιοι τουρίστες μ’ αυτά των Τούρκων, αλλά σε κάθε περίπτωση, αποφεύχθηκε η ζημία στην αγορά και την οικονομία, από τις απώλειες που είχαμε τόσο στις αφίξεις όσο και στην κατανάλωση».

Εκτίμησε, πάντως, ότι για το σύνολο του 2018 θα προκύψει «μια σοβαρή μείωση της κατανάλωσης ακόμη και στα πεδία της εστίασης και της διασκέδασης».

Κατά τον ίδιο, οι εξελίξεις αποτελούν απότοκο των συνεχών απωλειών που υφίστατο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η τουρκική λίρα σε σχέση με το ευρώ. «Απώλειες που μείωναν την αγοραστική δυνατότητα των Τούρκων επισκεπτών, ακόμη και εκείνων που είχαν ιδιαίτερα υψηλά οικονομικά χαρακτηριστικά» σχολίασε.

«Φαίνεται τελικά, ότι αυτό το ράλι καθόδου της τουρκικής λίρας, σε σχέση με το ευρώ και τα υπόλοιπα νομίσματα, ήταν εκείνος ο κρίσιμος παράγοντας που επηρέασε αφίξεις και κατανάλωση» κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα