Επιστροφή κεφαλαίου 14,9 εκατ. από την Chipita

Εν αναμονή των αποφάσεων για τη διπλή εισαγωγή σε Χ.Α. και Λονδίνο
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 13:13
UPD:13:13

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 14,9 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Chipita A.E., με φόντο τις ζυμώσεις για τη διπλή εισαγωγή σε χρηματιστηριακά ταμπλό.

Αναλυτικότερα, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά το ποσό των 14,977 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης των 99.852.160 μετοχών κατά 0,15 ευρώ, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους. Έτσι, μετά την παραπάνω μείωση, το συνολικό μετοχικό κεφαλαίο της Chipita A.E. ανέρχεται σε 54.918.688 ευρώ και διαιρείται σε 99.852.160 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,55 ευρώ εκάστη.

Όσον αφορά την εισαγωγή της Chipita στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και στην αντίστοιχη Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (AIM), οι πληροφορίες αναμένουν τις τελικές αποφάσεις στο προσεχές διάστημα. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες θέλουν τη διπλή εισαγωγή να λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με τον στόχο της άντλησης νέων κεφαλαίων φαίνεται να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε επίσημο επίπεδο, ωστόσο, η διοίκηση της Chipita εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενδεχομένως στο πλαίσιο του κλειδώματος των τελικών αποφάσεων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που έγινε γνωστή η πρόθεση για διπλή εισαγωγή, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη παράμετρο ότι «ο σχεδιασμός εισαγωγής σε οποιαδήποτε κεφαλαιαγορά εξαρτάται πάντα από το ευρύτερο διεθνές κλίμα που επικρατεί στις αγορές». 

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την «επιστροφή» της Chipita στο Χ.Α., ενώ για την ίδια την εταιρεία μια τέτοια εξέλιξη κινείται στον άξονα της τόνωσης της διεθνοποίησης, στο άνοιγμα νέων αγορών και στην εν γένει ενδυνάμωσης της παγκόσμια θέσης και αναγνωρισιμότητα των brand του ομίλου. Παράλληλα, δεν αποκλείεται μέρος των νέων κεφαλαίων που θα αντλήσει η εταιρεία -στον βαθμό που προχωρήσει στην εισαγωγή σε χρηματιστηριακό ταμπλό-, να κατευθυνθούν και για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά της Ινδίας, στην οποία η Chipita έχει παρουσία μέσω της κοινοπραξίας που συστάθηκε το 2017 με την ισχυρή μπισκοτοβιομηχανία Britannia Industries, αναμένονται προς τον Φθινόπωρο, όταν και προγραμματίζεται να γίνει το ντεμπούτο των συσκευασμένων κρουασάν της Britchip Foods Ltd. (σ.σ. της κοινοπραξίας). Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του νέου εργοστασίου για την παραγωγή των προϊόντων της κοινοπραξίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο μεγεθών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Chipita, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν το 2016 σε 432,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σύγκριση με το 2015. 

Τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 59,8 εκατ. ευρώ, έναντι 56,5 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 5,8%, και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,3 εκατ. ευρώ.  Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα