Κ. Παπανάτσιου: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα πρώτα στοιχεία από τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 17:15
UPD:17:19
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα η Ελλάδα έχει αποστείλει τα αντίστοιχα στοιχεία στις αντισυμβαλλόμενες χώρες.

Στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ και αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα η Ελλάδα έχει αποστείλει τα αντίστοιχα στοιχεία στις αντισυμβαλλόμενες χώρες.

Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικές στη βάση αντίστοιχων συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Η υφυπουργός Οικονομικών είχε προσέλθει στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεννόησης και η Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών και διατάξεις εφαρμογής.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κρίσιμο στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, και αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Ειδικότερα και ως προς την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου συμπίπτει με την επίσκεψη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερινακό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και «αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

«Η επίσκεψη είναι υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν αυτόν τον κομβικό ρόλο της χώρας μας», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Από τη Ν.Δ. ο Θεόδωρος Φορτσάκης μολονότι δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει στην κύρωση της συμφωνίας, παρατήρησε ότι θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει να είναι λιγότερο ετεροβαρής ο χαρακτήρας της και έτσι η Ελλάδα να μπορέσει να επωφεληθεί εξίσου. Ο βουλευτής επισήμανε, για παράδειγμα, ότι ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να διαβιβάζει τα υπόλοιπα των λογαριασμών που διατηρούν οι πολίτες των ΗΠΑ εδώ, δεν ισχύει και το αντίστροφο, κάτι που παραβιάζει την αρχή της αμοιβαιότητας.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, αλλά αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των συμφωνιών.

Στο κλίμα αυτό επανέφερε το αίτημα του να ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα αποτελέσματα όλων αυτών των συμφωνιών που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή. Αίτημα που δεν βρήκε αντίθετη την υφυπουργό Οικονομικών, ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την Αρχή και αναζητείται η ημέρα που θα γίνει η ενημέρωση.

Κατά της κύρωσης δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συμφωνία διότι το ελληνικό κράτος έχει στην ουσία απαλλάξει τους εφοπλιστές από τη φορολογία. «Είναι σκάνδαλο οι εφοπλιστές να πληρώνουν λιγότερα από όσα πληρώνουν οι ναυτεργάτες», σχολίασε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι και αυτή η συμφωνία αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.

Υπέρ τάχθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, λέγοντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ο Σπύρος Δανέλλης είπε «ναι», σημειώνοντας ότι για το Ποτάμι συνιστά προτεραιότητα και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα