Ανοδικά η τιμή του πετρελαίου

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 12:36
UPD:12:38
REUTERS/© Lucy Nicholson / Reuters

Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου και οδεύει προς την μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει σε τρίτο τρίμηνο τα τελευταία 13 χρόνια, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του μελετούν την χρονική ή ποσοτική επέκταση των μειώσεων στην παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 29 σεντς στα 55,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 42 σεντς στα 49,90 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει άνοδο 15,5% αυτό το τρίμηνο, η οποία θα είναι η ισχυρότερη επίδοση για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2004.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και άλλοι παραγωγοί μελετούν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και την επέκταση της μείωσης της παραγωγής, αλλά είναι πρώιμο να αποφασιστεί τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία, δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Τζαμπάρ αλ-Λουαΐμπι.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, έχουν συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Μάρτιο του 2018, προκειμένου να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα αργού και να στηριχθούν οι τιμές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα