Ρέγκλινγκ: Οι παροχές Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους στόχους

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 12:51
UPD:13:35
SOOC/Menelaos Myrillas

«Η Ελλάδα  είναι ειδική περίπτωση για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί την περίοδο που ξέσπασε η κρίση τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες. Δεύτερον, γιατί η διοίκηση είναι αδύναμη και χρειάζεται τεχνική βοήθεια για ενίσχυσή της. Τρίτον, γιατί στο πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Δεν αναμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αλλαγή των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018, λόγω των κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόησή του με τους θεσμούς.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα εγείρουν σημαντική ανησυχία, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς του α' εξαμήνου 2015

Aκόμη, παρατήρησε ότι ο ESM έχει στηρίξει πέντε χώρες, εκ των οποίων οι τέσσερις βγήκαν από το μνημόνιο επιτυχώς μετά από τρία χρόνια ή λιγότερο και έχουν πρόσβαση στις αγορές.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «είναι ειδική περίπτωση για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί την περίοδο που ξέσπασε η κρίση τα προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες. Δεύτερον, γιατί η διοίκηση είναι αδύναμη και χρειάζεται τεχνική βοήθεια για ενίσχυσή της. Τρίτον, γιατί στο πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση». 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το 2014 φάνηκαν τα πρώτα θετικά σημάδια για την Ελλάδα. «Ήταν η πρώτη χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, η ανεργία είχε σημειώσει πτώση, η χώρα μπορούσε να εκδώσει ξανά ομόλογα και δεν συζητούσαμε καν αν χρειαζόταν ή όχι ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης», τόνισε και πρόσθεσε ότι τον Ιανούαριο του 2015 εκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με την εντολή να δοκιμάσει μια εντελώς διαφορετική πορεία: Να αλλάξει κάποιες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 

«Είδαμε τα αποτελέσματα: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση [...] έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Άρα, επρόκειτο για ένα αρκετά δραματικά πρώτο εξάμηνο, που κόστισε πολλά στην οικονομία και στους Έλληνες», κατέληξε.

naftemporiki.gr

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα