Skip to main content

Market Beat: Πλησιάζει η ώρα που θα μετρήσει η στατιστική προϊστορία για τον FTSE25

Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν μεικτή εικόνα στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ εμφάνισαν απώλειες την Τετάρτη. 

Τα διεθνή

·        Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν μεικτή εικόνα στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ εμφάνισαν απώλειες την Τετάρτη.  Τις έφερε μια νέα παρτίδα οικονομικών στοιχείων που προκάλεσαν ανησυχητικές ενδείξεις για το πώς η οικονομία επηρεάζεται από την εκστρατεία της νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Οι traders στις ασιατικές συναλλαγές θα επικεντρωθούν και πάλι στην απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου αναφοράς, εν μέσω προσδοκιών ότι μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει προς το ανώτατο όριο – στόχο του 0,5% μετά από μια απότομη πτώση την Τετάρτη. Με απώλειες της τάξης του -0,20% τα ΣΜΕ του S&P500 που επηρεάζουν τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών που ειδοποιούν για πτωτική έναρξη .

·        Ο ΝΙΚΚΕΙ υποχωρεί περίπου -1,4% αλλά κέρδη της τάξης του +0,20% έχουν οι δείκτες των κινέζικων χρηματιστηρίων

·        Ο S&P 500 έχασε 62,11 μονάδες, ή 1,6%, στις 3928,86 μονάδες με κάθε έναν από τους 11 τομείς του στο κόκκινο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 613,89 μονάδες ή 1,8%, στις 33296,96. Ο Nasdaq Composite Index έχασε 138,10 μονάδες ή 1,2% στις 10957,01 μονάδες. Και οι τρεις κύριοι δείκτες εγκατέλειψαν τα κέρδη που σημειώθηκαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

·        Οι traders στην αγορά παραγώγων στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση των οικονομικών δεδομένων ενισχύει τις πιθανότητες οι αξιωματούχοι της Fed να επιλέξουν μια σχετικά μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας στην προσεχή συνεδρίασή τους.

·        Οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο ύφεσης καθώς συνεχίζονταν οι συναλλαγές, με αποτέλεσμα να στραφούν επιθετικά στα ομόλογα του Δημοσίου, αυξάνοντας τις τιμές των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε στο 3,374% από 3,534% την Τρίτη.

·        Στα εταιρικά νέα, η Microsoft δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας μέτρα για να αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο ζοφερή προοπτική. Η Bank of America Corp. άρχισε να λέει στα στελέχη της να σταματήσουν τις προσλήψεις εκτός από τις πιο ζωτικές θέσεις.

·        Σήμερα  θα αναφερθούν στοιχεία από το τελευταίο ΔΣ της ΕΚΤ και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί σε πάνελ στο Νταβός

·        Το ευρώ άλλαξε ελάχιστα μένοντας στα 1,0795 δολάρια

·        Το ιαπωνικό γεν σημείωσε άνοδο 0,3% στα 128,52 γεν ανά δολάριο

·        Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,37%

·        Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,43%

Στην Αθήνα

Στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις στην Αθήνα, από τις 30/12/22 και μετά, οι 12 είχαν θετική μεταβολή με εξαίρεση τη σύνοδο στις 10 Ιανουαρίου του 2023. Η πορεία των αποτιμήσεων είναι ήδη εξαιρετική και δικαιολογεί λόγω του επίμονου αγοραστικού ενδιαφέροντος την προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο χθες η μεγάλη έκπληξη ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες. Σε αυτές δεν υπήρξαν εντολές που να μετατόπισαν αισθητά τις τιμές κλεισίματος σε επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά εκτίναξαν τον τζίρο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 75,2 εκατ. και στη λήξη των συναλλαγών ήταν  στα 191,3 εκατ. ευρώ.

Εικασίες μεταξύ αγοραίων που δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε  ανέφεραν πως ο broker που εμφανιζόταν σταθερά ως αγοραστής τις τελευταίες μέρες χθες μέσω των τελικών δημοπρασιών, πέρασε τις μετοχές που είχε συγκεντρώσει στον τελικό ενδιαφερόμενο επενδυτή, πιθανότατα από το εξωτερικό. Άλλες πληροφορίες ήθελαν αυτή η κίνηση να ήταν μια αναδιάρθρωση του fund Vanguard το οποίο έχει θέσεις στην Ελληνική Αγορά.

Τα ψήγματα των εκτιμήσεων των εγχώριων αναλυτών δεν προϊδεάζουν για μια εντυπωσιακή συνέχεια αφού η  Eurobank Equities με το βλέμμα στα διεθνή σημείωνε: “Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου υποστηρίζεται από τα σημάδια μίας πιο ανθεκτικής Παγκόσμιας Οικονομίας, έναντι των προηγούμενων ανησυχιών και τις προσδοκίες για αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών”.

Οι εκτιμήσεις της Beta Sec. ήταν υπέρ συσσώρευσης: “Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος θα κρατήσει τα επίπεδα, καθώς περισσότερες βιομηχανικές μετοχές και κλάδοι έρχονται στο προσκήνιο. Με σημαντική πιθανότητα να εκδηλωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών λόγω τεχνικών επιπέδων”. Ενώ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφεραν: “Το κλίμα αποπληθωρισμού συμβάλει στην παρατεταμένη ανοδική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ενδοσυνεδριακές μόνο διορθώσεις και με τον ΓΔ να βρίσκεται στις παρυφές των 990 μονάδων”.

Η θέση μας από χθες το πρωί ήταν : Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών με ενισχυμένο τζίρο κυκλικά είναι η απάντηση στο γιατί, χωρίς τζίρους σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο μέσος όρος θα πιάσει και θα περάσει τις 1000 μονάδες. Θα σταθεί στις 1030. Οι ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με βάση το momentum είναι εδώ και ακόμα περιμένουν, αλλά όχι για πολύ. Βέβαια δεν μπορούσαμε να μην υποψιαστούμε πως υπάρχει μια μέριμνα που προκύπτει από μια δυο μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η εμφάνιση ενδιαφέροντος από θεσμικούς με εκτίναξη του τζίρου μέσω των δημοπρασιών  για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος ενίσχυσε τις “υποψίες”. Θυμίζουμε την αναφορά στο χθεσινό σχόλιο υπέρ της απουσίας έκπληξης για την πορεία της αγοράς: Αυτό που έδωσε την βάση για τη βεβαιότητα της “προστασίας” των αποτιμήσεων, ήταν η δυνατότητα να συσσωρεύει η Αθήνα σε μέρες που η φυγή από το ρίσκο είχε παγκόσμιες διαστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Μετά ήρθαν και οι εκθέσεις των Οίκων που είχαν ανάμειξη σε διαδικασίες κερδοφόρες που διεκπεραίωναν υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου.

ΗΠΑ

Απώλειες στη Wall Street καθώς η πτώση στις λιανικές πωλήσεις και η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή σε συνδυασμό με τη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη Τζέιμς Bullard για επιτόκια πάνω από 5%, προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση για το 2022 ήτοι  1,1% εξαιτίας της πτώσης των τιμών στα καύσιμα και τις μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση κατά 1%. Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε καθοδική τροχιά τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,5% έναντι πτώσης μόλις 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,81% ή 614 μονάδες στις 33.296, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,56% στις 3.928 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,24% στις 10.957 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Honeywell International (-3,8%) και 3M Co (-3,3%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο η Goldman Sachs (+0,1%).

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η United Airlines καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,46 δολ. και τα έσοδα στα 12,4 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη 2,10 δολ. και έσοδα στα 12,2 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε 17 μονάδες βάσης στο 3,38% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα  11 μονάδες βάσης στο 4,09%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μεικτά πρόσημα στο φινάλε των συνεδριάσεων στην Ευρώπη καθώς δεν έχουν εξαφανιστεί οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 457,5 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,26% στις 7.831 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,03% στις 15.182 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,09% στις 7.083 μονάδες. Κέρδη 0,27% και 0,48% αντίστοιχα για τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ ήταν 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022, από 10,1% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 10,4% τον Δεκέμβριο, από 11,1% τον Νοέμβριο. Παράλληλα, κατά 10,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβρη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0821 δολάρια.

ΧΑ

Η πορεία προς τις 1000 μονάδες διέφερε, αλλά έφερε την έκτη στη σειρά άνοδο

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που  λειτούργησαν σε συντονισμό μεταξύ τους με ανοδική δυναμική  αν και είχαν εμφανιστεί  στο πρώτο δίωρο πιέσεις που είχαν προκαλέσει απώλειες της τάξης του -0,3%. Στο μεταξύ η εικόνα των ΣΜΕ του S&P500 και η δυναμική στο άνοιγμα ήταν ενδεικτική της αβεβαιότητας των επενδυτών για το πως οι αρμόδιοι στη Fed θα συνέχιζαν  την πολιτική τους καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εμφάνισαν κάμψη.

Στην Αθήνα υπήρξε βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο από τις 13:13 ως τις 14:55. Εδώ, με ανάλογο του βελτιωμένου  συναλλακτικού  ενδιαφέροντος συνολικά όγκο, το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν στις  14:33  στις 985,47 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,16%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ οριακά κάτω από τις 990 μονάδες δηλαδή 20 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 970 που ήταν η αντίσταση που εμπόδιζε την αγορά να εκτιναχθεί.

Οι επενδυτές στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, με μεγάλο  τζίρο 191,3 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 9,4 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 988,47 μονάδες (+0,15%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο είχαμε θετική  για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 989,58 από 987,01 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,26% ή 2,57  μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 17/1/23.

Εμφανίστηκαν 13 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 181 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 4 με κέρδη από +2,5% ως +3,03% ήτοι ΠΕΙΡ  +3,03% ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,94%, ΟΛΠ +2,78% ΣΑΡ +2,67%, και ακολούθησε η ΒΙΟ +1,19%.  Από τις 11 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,0% είχαν οι ΤΙΤC -2.60% ΚΟΥΕΣ -1,84% ΜΟΗ -1,76%, και  ΕΛΠΕ -1,08% για να ακολουθήσουν ΟΤΕ -0,68%, και ΔΕΗ -0,48%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 191,3 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,4 εκατ. ευρώ και τα 4,573 εκατ. αφορούσαν τον ΟΤΕ, τα 1,094 εκατ. την ΕΤΕ, τα 1,004 την ΠΕΙΡ  και ακολούθησαν τα πακέτα για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΟΗ και ΔΕΗ με ύψος κάτω του 1 εκατ. ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 60 μετοχές και 45 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 68,965 από 68,867 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,105% την προηγούμενη έγινε 3,958% έχοντας φθάσει στο 4,193% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ την Τετάρτη  18/1/23  κινήθηκε  μεταξύ των 725,80 μονάδων (-0,62%), με τιμή ανοίγματος τις 729,79 (-0,07%) και ανώτερο τις 734,52 μονάδες  και έκλεισε στις 734,52 με μεταβολή +0,58%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 2399,91 από 2397,09 μονάδες ήτοι 2,82 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 17/1/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,34%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Η σημασία της προσέγγισης της ζώνης συσσώρευσης του Ιουνίου του 2015

Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί του υποκείμενου δείκτη κατά 7 μονάδες.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κυρίως σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2401,30 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 4,2 μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 10:44  έφερε τις 2409,89 μονάδες (+0,53%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:10 και ήταν οι 2409,89  μονάδες (+0,53%). Τον έκλεισαν τελικά 2,82 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2399,91 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 36,553 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε σε εκείνους που σέβονται την στατιστική προϊστορία και θα καταλάβουν ποιες δυνάμεις θα απελευθερώσει η προσέγγιση του FTSE25 στις 2450 μονάδες τα εξής: Στην περιοχή των 2370 με 2570 μονάδων βρέθηκε ο δείκτης των blue chip και των ισχυρών ξένων θεσμικών από τις 28 Απριλίου του 2015 ως τις 5 Ιουνίου της χρονιάς αυτής. Στις 5 Ιούνιου μάλιστα η αγορά άνοιξε στις 2458 μονάδες και εμφάνισε ανώτερο μέρας στις 2461 και κατώτερο τις 2341 για να κλείσει στις 2354 μονάδες. Ήταν οι μέρες των διαταραχών που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και για αυτό η ζώνη στην οποία βρίσκεται ο 25άρης αυτές τις μέρες μπορεί να ξεπεραστεί με ευκολία ή με δυσκολία. Καθώς το ελληνικό ζήτημα τότε προκάλεσε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μεγάλη αναταραχή. Από το σχόλιο της 1/6/15: Η πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου ήταν «γραφτό» να σφραγιστεί από κινήσεις σκοπιμότητας που σχετίζονται με το κλίμα που διαμόρφωσαν οι ερμηνείες των εξελίξεων σε Ελλάδα και Βερολίνο τις τελευταίες ώρες. Έτσι στα τελευταία λεπτά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οι πιέσεις εντάθηκαν και οι δείκτες οδηγήθηκαν κάτω από πολυσυζητημένες στηρίξεις. Το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο πρώτο μέρος αφορούσε μετοχές που την περασμένη βδομάδα πιέστηκαν υπερβολικά ενώ οι Τράπεζες γρήγορα έγιναν αντικείμενα πιέσεων σταθερών.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 2333 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2400,00 μονάδες κατώτερο τις 2391,25 με τελευταίες πράξεις στις 2400,00  και τιμή κλεισίματος στις 2392,50 από 2391,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1457 από 2292. Επίσης άλλαξαν χέρια 2646 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2405,00 μονάδες κατώτερο τις 2388,75  με τελευταίες πράξεις στις 2398,25 από 2402,75 και τιμή κλεισίματος 2392,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3583.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή τις 2400 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε 19 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2450 και 2500 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμές εξάσκησης τις 2450 μονάδες. Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 66 συμβόλαια με ανώτατο στις 730,00 και κατώτερο στις 726,25 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 729,75 από 725,50  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  290.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 15457 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,19 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 142.283 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4298 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,08  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.323 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1522 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,18 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.792.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 20373   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,77 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 43.431 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 699  ΣΜΕ της ΜΙΓ  για την τρέχουσα σειρά και τα 610  ΣΜΕ της ΔΕΗ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 132.300 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, τα 48.772 για ΜΟΗ, τα 500 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 100 για ΟΤΟΕΛ και τα 100 για ΑΡΑΙΓ.

Από τον τεχνικό αναλυτή της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ Νικόλα Πετράκη οι εκτιμήσεις με βάση τη στατιστική ήταν:

“Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει ανοδικά την “διακεκαυμένη ζώνη” των 950 – 970 μονάδων, που ταλάνιζε την Αγορά τα τελευταία 8 χρόνια.Οι όγκοι συναλλαγών φαίνονται υποστηρικτικοί, με ένα μηνιαίο κλείσιμο άνω των 970 μονάδων να αποτελεί ιδανικό φίλτρο για την εγκυρότητα ενός τέτοιου μακροπρόθεσμου σήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της Αγοράς παραμένει ιδιαίτερα υπεραγορασμένη, με μια οπισθοχώρηση να στοχεύει το σημείο διαφυγής και τον ΕΚΜΟ 9 ημερών στις 970 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στο κρίσιμο 61,8% της πτώσης 2014 – 2016 και στις 1015 μονάδες, ενώ επόμενο σημαντικό επίπεδο βρίσκουμε στις 1045 μονάδες.

Το ξεκίνημα του νέου έτους συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, παρά τις εκτιμήσεις για ένα αδύναμο χρηματιστηριακό πρώτο εξάμηνο.

Μπροστά μας παραμένουν οι Εθνικές εκλογές, με την επενδυτική βαθμίδα να είναι προ των πυλών και τις Αγορές να επιβεβαιώνουν τον προεξοφλητικό τους χαρακτήρα”.

Σήμερα

Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν μεικτή εικόνα στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ εμφάνισαν απώλειες την Τετάρτη.

Στις 8:45 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -1,44%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,57%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε 0,51%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες  -0,07%.

Αλλά ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε 0,36%