Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ώρα της εξάντλησης της ανοδικής πλησιάζει αλλά δεν τρομάζει

Intime News

Στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις στην Αθήνα, από τις 30/12/22 και μετά, οι 12 είχαν θετική μεταβολή με εξαίρεση τη σύνοδο στις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Τα διεθνή

·        Οι μετοχές των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν μεικτή εικόνα στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ εμφάνισαν απώλειες την Τετάρτη.  Τις έφερε μια νέα παρτίδα οικονομικών στοιχείων που προκάλεσαν ανησυχητικές ενδείξεις για το πώς η οικονομία επηρεάζεται από την εκστρατεία της νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve.

·        Οι traders στις ασιατικές συναλλαγές θα επικεντρωθούν και πάλι στην απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου αναφοράς, εν μέσω προσδοκιών ότι μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει προς το ανώτατο όριο στόχο του 0,5% μετά από μια απότομη πτώση την Τετάρτη.

·        Ο S&P 500 έχασε 62,11 μονάδες, ή 1,6%, στις 3928,86 μονάδες με κάθε έναν από τους 11 τομείς του στο κόκκινο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 613,89 μονάδες ή 1,8%, στις 33296,96. Ο Nasdaq Composite Index έχασε 138,10 μονάδες ή 1,2% στις 10957,01 μονάδες. Και οι τρεις κύριοι δείκτες εγκατέλειψαν τα κέρδη που σημειώθηκαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

·        Οι traders στην αγορά παραγώγων στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση των οικονομικών δεδομένων ενισχύει τις πιθανότητες οι αξιωματούχοι της Fed να επιλέξουν μια σχετικά μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας στην προσεχή συνεδρίασή τους.

·        Οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο ύφεσης καθώς συνεχίζονταν οι συναλλαγές, με αποτέλεσμα να στραφούν επιθετικά στα ομόλογα του Δημοσίου, αυξάνοντας τις τιμές των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε στο 3,374% από 3,534% την Τρίτη.

·        Στα εταιρικά νέα, η Microsoft δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας μέτρα για να αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο ζοφερή προοπτική. Η Bank of America Corp. άρχισε να λέει στα στελέχη της να σταματήσουν τις προσλήψεις εκτός από τις πιο ζωτικές θέσεις.

·        Σήμερα  θα αναφερθούν στοιχεία από το τελευταίο ΔΣ της ΕΚΤ και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί σε πάνελ στο Νταβός

·        Το ευρώ άλλαξε ελάχιστα μένοντας στα 1,0795 δολάρια

·        Το ιαπωνικό γεν σημείωσε άνοδο 0,3% στα 128,52 γεν ανά δολάριο

·        Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,37%

·        Η απόδοση 10 ετών της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,43%

Στην Αθήνα

Στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις στην Αθήνα, από τις 30/12/22 και μετά, οι 12 είχαν θετική μεταβολή με εξαίρεση τη σύνοδο στις 10 Ιανουαρίου του 2023. Η πορεία των αποτιμήσεων είναι ήδη εξαιρετική και δικαιολογεί λόγω του επίμονου αγοραστικού ενδιαφέροντος την προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο χθες η μεγάλη έκπληξη ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες. Σε αυτές δεν υπήρξαν εντολές που να μετατόπισαν αισθητά τις τιμές κλεισίματος σε επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά εκτίναξαν τον τζίρο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 75,2 εκατ. και στη λήξη των συναλλαγών ήταν  στα 191,3 εκατ. ευρώ.

Εικασίες μεταξύ αγοραίων που δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε  ανέφεραν πως ο broker που εμφανιζόταν σταθερά ως αγοραστής τις τελευταίες μέρες χθες μέσω των τελικών δημοπρασιών, πέρασε τις μετοχές που είχε συγκεντρώσει στον τελικό ενδιαφερόμενο επενδυτή, πιθανότατα από το εξωτερικό. Άλλες πληροφορίες ήθελαν αυτή η κίνηση να ήταν μια αναδιάρθρωση του fund Vanguard το οποίο έχει θέσεις στην Ελληνική Αγορά.

Τα ψήγματα των εκτιμήσεων των εγχώριων αναλυτών δεν προϊδεάζουν για μια εντυπωσιακή συνέχεια αφού η  Eurobank Equities με το βλέμμα στα διεθνή σημείωνε: “Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου υποστηρίζεται από τα σημάδια μίας πιο ανθεκτικής Παγκόσμιας Οικονομίας, έναντι των προηγούμενων ανησυχιών και τις προσδοκίες για αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών”.

Οι εκτιμήσεις της Beta Sec. ήταν υπέρ συσσώρευσης: “Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος θα κρατήσει τα επίπεδα, καθώς περισσότερες βιομηχανικές μετοχές και κλάδοι έρχονται στο προσκήνιο. Με σημαντική πιθανότητα να εκδηλωθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών λόγω τεχνικών επιπέδων”. Ενώ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφεραν: “Το κλίμα αποπληθωρισμού συμβάλει στην παρατεταμένη ανοδική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ενδοσυνεδριακές μόνο διορθώσεις και με τον ΓΔ να βρίσκεται στις παρυφές των 990 μονάδων”.

Η θέση μας από χθες το πρωί ήταν : Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών με ενισχυμένο τζίρο κυκλικά είναι η απάντηση στο γιατί, χωρίς τζίρους σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο μέσος όρος θα πιάσει και θα περάσει τις 1000 μονάδες. Θα σταθεί στις 1030. Οι ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με βάση το momentum είναι εδώ και ακόμα περιμένουν, αλλά όχι για πολύ. Βέβαια δεν μπορούσαμε να μην υποψιαστούμε πως υπάρχει μια μέριμνα που προκύπτει από μια δυο μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας που δραστηριοποιούνται στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η εμφάνιση ενδιαφέροντος από θεσμικούς με εκτίναξη του τζίρου μέσω των δημοπρασιών  για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος ενίσχυσε τις “υποψίες”. Θυμίζουμε την αναφορά στο χθεσινό σχόλιο υπέρ της απουσίας έκπληξης για την πορεία της αγοράς: Αυτό που έδωσε την βάση για τη βεβαιότητα της “προστασίας” των αποτιμήσεων, ήταν η δυνατότητα να συσσωρεύει η Αθήνα σε μέρες που η φυγή από το ρίσκο είχε παγκόσμιες διαστάσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Μετά ήρθαν και οι εκθέσεις των Οίκων που είχαν ανάμειξη σε διαδικασίες κερδοφόρες που διεκπεραίωναν υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου.