Θα περίμενε κανείς ότι ένας πόλεμος που διαταράσσει τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή αρτηρία του πλανήτη θα προκαλούσε φρενίτιδα αγορών. Συμβαίνει όμως το αντίθετο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια που βγήκαν από τον Περσικό Κόλπο όταν άνοιξαν προσωρινά τα Στενά του Ορμούζ δυσκολεύτηκαν να βρουν αγοραστές, ενώ αρκετά φορτία χρειάστηκε να πωληθούν με σημαντικές εκπτώσεις.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο, αλλά γιατί η ζήτηση παραμένει τόσο υποτονική.
Εκατομμύρια βαρέλια χωρίς αγοραστή
Στις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν την προσωρινή επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, περισσότερα από 200 εκατομμύρια βαρέλια βγήκαν από τον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, παραγωγοί όπως η QatarEnergy και η ADNOC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναγκάστηκαν να προσφέρουν εκπτώσεις 6 έως 9 δολαρίων ανά βαρέλι προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Ακόμη και σήμερα, περισσότερα από 18 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου παραμένουν πάνω σε δεξαμενόπλοια εκτός Περσικού Κόλπου, περιμένοντας αγοραστή — ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα.
Ακόμη πιο δύσκολη αποδείχθηκε η κατάσταση για το ιρανικό πετρέλαιο. Παρά την προσωρινή χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων, η Κίνα παρέμεινε ουσιαστικά ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής, μειώνοντας όμως και εκείνη σημαντικά τις εισαγωγές της.
Η Κίνα αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού
Η μεγαλύτερη εξήγηση για την αδύναμη ζήτηση βρίσκεται στην Κίνα. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, το Πεκίνο γέμισε τις στρατηγικές δεξαμενές του και από τότε καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών του αντλώντας από αυτά τα αποθέματα αντί να αυξάνει τις εισαγωγές.
Οι εισαγωγές αργού έχουν υποχωρήσει από περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε λιγότερα από 8 εκατομμύρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πραγματική κατανάλωση έχει καταρρεύσει στον ίδιο βαθμό.
Ταυτόχρονα, η ταχεία διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων και οι περιορισμοί που επέβαλε το Πεκίνο στη λειτουργία των διυλιστηρίων μειώνουν σταδιακά τη ζήτηση για βενζίνη και ντίζελ, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στη μεγαλύτερη εισαγωγική αγορά πετρελαίου του κόσμου.

Οι αγορές περιμένουν
Παρά την πρόσφατη άνοδο του Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, οι αγοραστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Η αβεβαιότητα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με την πορεία της σύγκρουσης, δυσκολεύει τον προγραμματισμό νέων αγορών. Πολλές χώρες επιλέγουν προς το παρόν να καταναλώνουν τα στρατηγικά τους αποθέματα αντί να αγοράζουν ακριβότερο πετρέλαιο.
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα
Κάποια στιγμή, όμως, οι δεξαμενές θα πρέπει να ξαναγεμίσουν, σημειώνει το CNN.
Η Κίνα εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια αποθέματα, όμως αυτά μειώνονται καθημερινά, ενώ και οι στρατηγικές αποθήκες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει ήδη αξιοποιήσει μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει αυτή η ζήτηση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει σχετικά σύντομα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης το 2026, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση, ενώ η JPMorgan αναμένει ουσιαστικά στασιμότητα.
Μέχρι να υπάρξει μια πιο μόνιμη αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, οι περισσότεροι αγοραστές φαίνεται πως προτιμούν να περιμένουν. Και αυτή η αναμονή ίσως είναι σήμερα ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την πορεία της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.











