Skip to main content

Οι ελληνοϊταλικές σχέσεις και η πράσινη ανάπτυξη

Η συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας εκτιμάται ότι θα ενταθεί, τοποθετώντας την Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη

Του Cav. Ιωάννη Τσαμίχα, δικηγόρου, προέδρου του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Η ΙΤΑΛΙΑ -και για το 2023- συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές. Πρόκειται, άλλωστε για τον σημαντικότερο διαχρονικά οικονομικό εταίρο της Ελλάδας.

ΠΑΡΑ τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, των περιφερειακών συρράξεων και της πληθωριστικής πίεσης, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα στενές, καθώς έχουν αναπτύξει τη δική τους ιδιαίτερη δυναμική.

ΦΥΣΙΚΑ, η επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν αδύνατο να αφήσει ανεπηρέαστες τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες ωστόσο επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Η ΑΞΙΑ των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία μειώθηκε μόλις κατά 1,5%, όταν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 η αξία των ελληνικών εξαγωγών συνολικά μειώθηκε κατά 7,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, επιτυγχάνοντας ωστόσο τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία τους.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ κατευθύνεται το 12% των ελληνικών εξαγωγών, αποτελώντας σταθερά και το πρώτο δεκάμηνο του 2023 τον σημαντικότερο προορισμό των εξαγωγών. Η Ιταλία βρίσκεται ψηλά, στην πρώτη τετράδα και στη λίστα των εισαγωγών (2022), επιβεβαιώνοντας τις ιδιαίτερα στενές οικονομικές σχέσεις των δύο εταίρων.

ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα, με τους ιταλικούς ομίλους, Edison, Enel Green Power και Italgas, μεταξύ άλλων, να δραστηριοποιούνται περισσότερα από 10 χρόνια στην ελληνική αγορά, ενώ στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται επέκταση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.

Η EDISON μαζί με τη ΔΕΠΑ εργάζονται για την προώθηση του αγωγού EastMed. Άλλωστε, η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει την απόλυτη στήριξή της στην κατασκευή του East Med, ενώ δύο σημαντικοί ιταλικοί όμιλοι, η Renco SpA και η Sicilsaldo-Nuova Ghizzoni, έχουν επίσης εκφράσει το άμεσο ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του αγωγού.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εκτιμάται ότι θα ενταθεί το προσεχές διάστημα, τοποθετώντας την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη.

ΜΕ ΤΙΣ ελληνοϊταλικές σχέσεις να ενισχύονται σημαντικά και ιδίως στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλύτης αφενός για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αφετέρου για την επίτευξη του στόχου netzero της Ε.Ε. έως το 2050, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και συνεπώς στην απρόσκοπτη κατά το δυνατόν πράσινη ανάπτυξη.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟ Επιμελητήριο Αθήνας αποτελεί βασικό συνεργάτη των ιταλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ιταλία. Πρόσφατα, μάλιστα, το ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριο Αθήνας υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ένωση Βιομηχάνων Νάπολης. Για την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα γραφείο Αντένα για τις εταιρείες – μέλη και τους συμβούλους του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Το γραφείο αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη Νότιο Ιταλία και να λειτουργήσει ως ενημερωτικός κόμβος για τις επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, συνεχίζεται το επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 85 Διμερή Ιταλικά Επιμελητήρια σε 65 χώρες». Από το 2011, οπόταν το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας ανέλαβε την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, προωθώντας προϊόντα «Made in Greece», η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενισχύθηκε περαιτέρω.