Ανακαλύφθηκε χαμένη γλώσσα του Περού

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 17:22
REUTERS

Μια χαμένη γλώσσα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι εξετάζοντας ένα γράμμα που βρέθηκε σε τάφο του 17ου αιώνα, από δυσανάγνωστες λέξεις που είχαν γραφτεί στο πίσω μέρος της σελίδας. Την άγνωστη μέχρι πρότινος γλώσσα πιστεύεται ότι μιλούσαν οι αυτόχθονες κάτοικοι του βόρειου Περού.

Η ομάδα των αρχαιολόγων από διάφορες χώρες του κόσμου ανακάλυψε το γράμμα κάτω από μια στοίβα πλίνθων στα απομεινάρια θρησκευτικού συγκροτήματος όπου ζούσαν για δύο αιώνες δομινικανοί καλόγεροι, 347 χλμ από τη Λίμα.

«Μετά από μελέτη, καταλήξαμε ότι σε αυτό το κομμάτι χαρτί αναγράφεται ένα αριθμητικό σύστημα σε μια γλώσσα που έχει χαθεί στο βάθος των αιώνων», δήλωσε στο Reuters ο Τζέφρι Κουίλτερ, αρχαιολόγος από το Peabody Museum of Archaeology and Ethnology του Χαρβαρντ.

«Ανακαλύψαμε μια γλώσσα που δεν έχει δει ή ακούσει κανείς μετά τον 16ο ή 17ο αιώνα», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Κουίλτερ, το γράμμα είχε ήδη ανακαλυφθεί από το 2008. Οι αρχαιολόγοι, όμως, αποφάσισαν να κρατήσουν την ανακάλυψή τους μυστική μέχρι ότου να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία που θα στηρίζουν τις υποθέσεις τους.

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή