Ζητούνται μέτρα βέβαιης απόδοσης

Διευρύνεται και πάλι η διαφορά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:08:30
FOSPHOTOS/Angeliki Panagiotou

Μια τελευταία προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα γίνει στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Με ελληνική «σφραγίδα» και χωρίς την έγκριση της τρόικας κατατίθεται αύριο ο προϋπολογισμός στη Βουλή, με τον κίνδυνο να αλλάξει και να τροποποιηθεί στη διάρκεια της εφαρμογής του, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την κυβερνητική πλευρά, το κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές είναι ιδιαίτερα τεταμένο και δεν είναι βέβαιη η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς το πακέτο που ζητεί η τρόικα είναι τώρα στο 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως διευρύνεται, καθώς οι ελεγκτές απορρίπτουν σειρά παρεμβάσεων που περιέχει το «ελληνικό πακέτο» του 1,3 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, ενώ η φαινομενική διαφορά κυβέρνησης - τρόικας είναι 500 εκατ. ευρώ, διευρύνεται αισθητά, αφού οι εκπρόσωποι των ελεγκτών δεν δέχονται ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα αποδώσουν 1,3 δισ. ευρώ και ζητούν άλλα μέτρα, σίγουρης απόδοσης, τα οποία απλώνονται στο πεδίο των οριζόντιων μέτρων.

«Αν και σεντ σεντ μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τις 9 Δεκεμβρίου», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, πηγές του Μ. Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων οριζόντιων μέτρων και συγκεκριμένα μειώσεων μισθών και συντάξεων. Χωρίς οριζόντια μέτρα όμως δεν κλείνει η «ψαλίδα» της διαφοράς με την τρόικα. Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, σε μια τελευταία προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και να κατατεθεί αύριο ο προϋπολογισμός, με την έγκριση και των ελεγκτών.

Χθες πάντως τα τεχνικά κλιμάκια είχαν συναντήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελικές εκτιμήσεις.

Η διαφορά είναι και «ποιοτική»

Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας παραμένει σημαντική, με κάποιες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά να υποστηρίζουν ότι είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να το επιβεβαιώνει ή να το διαψεύδει από την πλευρά των ελεγκτών.

Εκτός από τη διαφορά σε εκατομμύρια ευρώ, οι τελευταίες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο ανέδειξαν και «ποιοτικές» διαφορές. Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση προτείνει μέτρα, η τρόικα τα απορρίπτει ή μειώνει δραματικά τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη.

Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις της τρόικας να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας για τα έσοδα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών από τη «φορολογική συμμόρφωση», δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων εξοικονόμησης 1,3 δισ. ευρώ, που προτείνει η κυβέρνηση προς εφαρμογή το 2014, η τρόικα:

  • Απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για την είσπραξη 800 εκατ. ευρώ, από την εισφοροδιαφυγή και την επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία.
  • Ζητεί να μην περικοπεί το ΠΔΕ κατά 200-250 εκατ. ευρώ.
  • Δεν αποδέχεται τα έσοδα, ύψους 350 εκατ. ευρώ, από τη «φορολογική συμμόρφωση».

Φορολογία κεφαλαίου

Στο μεταξύ, νέες ανατροπές στη φορολογία κεφαλαίου φέρνει η σχεδιαζόμενη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 8% και 10%, που είναι σήμερα, στο 3% από το 2014 εν όψει και της εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η εν λόγω μείωση των συντελεστών έχει δημιουργήσει πρόσθετο «πονοκέφαλο» στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, πέρα από το «κενό» που έχει δημιουργηθεί με το νέο φόρο ακινήτων και το οποίο υπολογίζεται στα 250 εκατ.  ευρώ αλλά η τρόικα το ανεβάζει στα 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση των εισπράξεων από τη συγκεκριμένη φορολογία.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται πρόταση η οποία προβλέπει την περικοπή ή ακόμη και την πλήρη κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα, εκτός από την πλήρη κατάργηση των αφορολογήτων, τη μείωση των ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, κληρονομιά ή γονική παροχή κατά 50.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τις 200.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο σήμερα για τους άγαμους θα μειωθεί στις 150.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους από τις 250.000 ευρώ θα μειωθεί στις 200.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά μελετάται και μείωση αφορολογήτων ορίων για αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας που σήμερα είναι 50.000 ευρώ για άγαμο, 100.000 για έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τα δύο.

Προς νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ

Το ενδεχόμενο να εφαρμόσει η κυβέρνηση νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η «βίαιη» επίδραση των νέων ρυθμίσεων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στα εφάπαξ.

Ο κ. Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, που έκανε λόγο για «εξανέμιση» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ από την επικείμενη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, επισήμανε ότι το υφυπουργείο επεξεργάζεται πρόταση προκειμένου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων να υπολογίζονται σε δεκαετή βάση.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι στόχος του νέου υπολογισμού είναι να εξομαλυνθούν τα πράγματα για να μην υπάρχει «βίαιη μεταβολή» στο ύψος των εφάπαξ. Ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε και στις φήμες για ενδεχόμενο περικοπής και των κύριων συντάξεων, χαρακτηρίζοντας παραπληροφόρηση τα όσα ακούγονται.

Πάγωμα ενισχύσεων

Το «πάγωμα» των ενισχύσεων, επιδοτήσεων και επιστροφών ΦΠΑ, για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, θα προβλέπει ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας και δόθηκε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες θεσμικής κατοχύρωσης.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως με τη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700 που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των Ταμείων και να μη θιγούν οι συντάξεις.

Μόνο στον ΟΑΕΕ το συνολικό ποσό των οφειλών ξεπερνά το δυσθεώρητο ποσό των 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στον ΟΓΑ έχουν συσσωρευτεί χρέη 525 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη ρύθμιση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσδοκά να εισπράξει ακόμη 200 εκατομμύρια ευρώ, από οφειλέτες του ΙΚΑ, που είχαν διαφορές ανάμεσα στις υποβληθείσες δηλώσεις ΑΠΔ και στις εισφορές που κατέβαλαν. 

«Θα γίνει επανάσταση»

«Εάν επιβάλουμε ακόμη και μισό μέτρο ακόμη, θα υπάρξει επανάσταση στην Ελλάδα», εμφανίζεται να δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στον βρετανικό «The Guardian», σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Είναι τυφλοί; Μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι παράλογες», αναφέρει επίσης το κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για οργή στη χώρας μας λόγω της λιτότητας, καθώς 3,5 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, πολλοί Ελληνες νιώθουν ότι ζουν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.

Δυσπιστία, θυμός και ελάχιστα κρυμμένος πανικός έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνισή τους στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών της, δηλαδή της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημειώνει ο «Guardian».

Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι άσχημα. Είναι σαν να βρισκόμαστε και πάλι στο 2010»!

Ακόμη σε δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Die Presse» επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση και η τρόικα παραμένουν επί ποδός πολέμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές, οι δανειστές όμως επιμένουν».

Σημειώνει ακόμη πως «πάνω από την Ελλάδα εξακολουθεί να πλανάται η σκοτεινή απειλή της κρατικής χρεοκοπίας. Με την επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο (…) επικρατεί ασυμφωνία σχετικά με το εύρος των μέτρων λιτότητας που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «το δεύτερο πακέτο διάσωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του ερχόμενου έτους. Ο χρόνιος ασθενής θα χρειαστεί, ωστόσο, βοήθεια και το 2015-16. Ενα νέο πακέτο βοήθειας φαίνεται ως εκ τούτου αναπόφευκτο».

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Θεοδόσιος Μεσονύκτης[94.65.5xx.xxx]
22/11/2013 00:24

Φίλοι, δεν καταλάβατε κάτι-δεν ήμουν αρκετά σαφής: δεν αποτελεί my favourite pastime η αναζήτηση νηπίων προς τελετουργική καύση ενώπιον του βωμού του Βήλου (Βαάλ). Απλώς διαπνέομαι, εφαρμόζοντας το Δόγμα πρωτίστως στον εαυτό μου, από Αρχές αυστηρότατης τήρησης της ευγονικής, σωματικής και διανοητικής, ποιότητας. Δείτε τις εκθέσεις περί φυσικής καταστάσεως των παιδιών στον Δυτικό Κόσμο: αποπνέουν απελπισία για το επερχόμενο κύμα νόσων εκφυλιστικών και φθοράς, με αιτία τον σύγχρονο "τρόπο" ζωής. Παλαιότερα, το έργο της διαλογής -winnowing- το αναλάμβανε η Φύσι. Μόνον οι μισοί άρρενες έφθαναν τα είκοσι χρόνια. Οι άλλοι είχαν πεθάνει από αρρώστιες ή από πολέμους. Και οι επιβιώσαντες αναπαρήγοντο, με αποτέλεσμα -selective pressure- την ταχεία βελτίωσι της γενετικής δεξαμενής (gene pool). Θυμάμαι, κάποτε, μετά φοβερή πορεία στο χιόνι, είκοσι ώρες, έφθασα σε χωριό, ξεχασμένο και από τον Θεό. Στο μοναδικό καφενείο-παράγκα, κάτι γέροι έπιναν kvass (αυτοσχέδια μπύρα). Πιάσαμε την κουβέντα, φθάσαμε και στην ερώτηση: "πόσο με κάνεις", ρώτησε ένας. "Εβδομήντα" του απάντησα, προσθέτοντας. "Εννενήντα τεσσάρων είμαι", γέλασε. "Οταν ο von Kleist μας έκλεισε, το 1941, γύρισα σπίτι με τα πόδια"(2000 χμ.). "Έτσι πεθαίνατε όλοι, εδώ;", ρώτησα. Σκέφτηκε.. "Να σου πω", απάντησε: "όσοι ήταν να πεθάνουν, είχαν πεθάνει έως τα είκοσί τους. Οι άλλοι τόσο ζούμε". Λίγα χρόνια μετά, στο Darmstadt, γνώρισα και τον Αδόλφο. Ήταν 92 ετών, το είχε σκάσει από τους Ρώσους στον θύλακα (Kessel) του Korsun και γύρισε πεζή, ξυπόλυτος, μετά πορεία 2500 χμ., κυνηγημένος. Άλλαξε τα νύχια των ποδιών του τρεις φορές. ´Ηταν σαν εξηντάρης με μυαλό τριαντάχρονου. Ζει ακόμα.
..........
Ας είναι: ελεήμων η Ανθρώπινη Ψυχή, παλεύει να κρατήσει στην Ζωή και το μη βιώσιμο. Ευγενής επιδίωξι. Γίναμε, λοιπόν, 8,5 δις, 14 το 2050, και, μαζί, θα πεθάνουν όλοι, σαν τις σαρδέλλες. Ας είναι και πάλι: ευγενής η Δημοκρατία, μοιράζεται και φροντίζει για το σύνολο.

Όμως, αυτοί που αρνούνται την Δημοκρατία, την υποσκάπτουν, θέλουν να καταλυθεί για το δικό τους, δουλικό, όφελος, ΓΙΑΤΙ, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ να ζήσουν; Τι "καλό" να περιμένεις, από εκείνους και από τα παιδιά τους; Το να ζείς, δεν είναι "δικαίωμα", αλλά επίτευγμα αξιοκρατικής επάρκειας!

Υ.Γ.Αγγελε, θυμάσαι το σπαρακτικό "We all die naked", του τρισμεγίστου James Blish?

περισσότερα
Nostradamus[178.128.2xx.xxx]
21/11/2013 22:17

@Θεοδόσιος Μεσονύκτης,Aggelos,belnuto,doonies

Το προβλημα με αυτην την χωρα αγαπητοι φιλοι(που για καποιους ειμαστε οι αιρετικοι που τους αξιζει η πυρα) ειναι οτι αυτοι ακριβως που καταδικαζουν και καταπολεμουν τους "επαναστατες" ως εκ θαυματος μετα την επιτυχια της οποιας "επαναστασεως" εμφανιζονται ως οι θερμοτεροι υποστηρικτες της εχοντας και τις "πληγες" των παθοντων!!! Εξαιρετικο.Και πολυ ακινδυνο.Αλλωστε ποιος θα θυμαται μετα απο μερικα χρονια...Τα φιδια θα (ξανα)κρυφτουν στον κορφο της κοινωνιας περιμενωντας την στιγμη που θα (ξανα)βγουν...και θα (ξανα)τσιμπισουν...

Οσο για την επιτυχια της πολιτικης του φιλτατου και ακρως διασκεδαστικου (τρολ)-αλληθωρου η αυξηση του δημοσιου χρεους,οι βουλευτικες "αποζημιωσεις-μισθοι" και οι σπαταλες για γραβατες-φουλαρια χιλιαδων ευρω ειναι η ενδειξη οτι ολα πανε καλα...

Αγαπητοι φιλοι...Μιλατε για Μεγαλους Αλεξανδρους...Δεν θα συμφωνησω μαζι σας..Αλλες εποχες,αλλες κοινωνιες.Σημερα περισσοτερο θα ταιριαζε ενας...Τσορτσιλ....Ενας ανθρωπος ικανος να φερει εις περας το εργο που κανεις αλλος δεν μπορει...αλλα που "δυστηχως" μετα την εκπληρωση του εργου αυτου...η κοινωνια αποφασιζει πως δεν τον χρειαζεται αλλο..
Το λαθος ειναι της κοινωνιας γιατι πολυ απλα η κοινωνια ειναι "φτιαγμενη" να αυτοκαταστρεφεται οσο καλα και αν καποιος την στησει-διορθωσει.Η "αποδομηση" ειναι γραμμενη στο DNA της...Γιαυτο αλλωστε ιστορικα υπαρχουν ελαχιστοι ΗΓΕΤΕΣ σε αντιθεση με τα αμετρητα...μηδενικα.
Ενας ηγετης χτιζει σε λιγοτερο απο μια ζωη οτι θα γκρεμισουν ολοι οι αλλοι σε 10 ζωες.Και αυτο ειναι ευλογια και καταρα ταυτοχρονα.Ευλογια γιατι ειναι ενα νεο ξεκινημα...Καταρα γιατι μετα απο αυτον τον ηγετη...ολοι ειναι καταδικασμενοι να παρακολουθουν η και να γινουν κομματια της παρακμης.Και κατα την διαρκεια της παρακμης αυτης ...θα υπαρχουν παντα και καποιες αιρετικες φωνες καταδικαστεες στην πυρα που θα φωναζουν...για το λαθος των τοτε ακολουθουμενων πολιτικων....

Υ.Γ.Το σχολιο του Θεοδοσιου περι των παιδιων ειναι ακρως σκληρο.Αυτο που αναρωτιεμαι βεβαια ειναι πως και θιχτηκε ο σοσιαλληθωρος που υποστηριζει ανοικτα τους πλειστηριασμους πρωτης κατοικιας.
Ειναι ρατσιστικη η μια θεση και δεν ειναι η αλλη? Το να πεθαινουν τα παιδια των μνημονιακων ειναι φασιστικη και μισανθρωπη θεση και το να πλειστηριαζεται η πρωτη κατοικια των Ελληνων δεν ειναι? Αλλωστε και στις δυο περιπτωσεις το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο...με μεγαλη πιθανοτητα στην δευτερη οι νεκροι να ειναι περισσοτεροι.
Αλληθωρε...πρωτα να απορεις πως δημοσιευονται τα δικα σου σχολια.Οπως σχολιαζεις ετσι και θα σχολιαστεις.

περισσότερα
belnuto[81.243.1xx.xxx]
21/11/2013 21:54

προς
doonies[79.107.5xx.xx

Ευχάριστο για το όντως πολλή καλο και εκτεταμένο σχόλιο.

Θα αναφερθώ μόνον σε ένα προβληματισμό, που με αποσχόλησε στον "πoλεμο" τις Συρίας. Η Αμερική που άμεσα "ενιργισe" υπέρ τον Ισλαμιστών όταν το Κατάρ θέλησε να χρηματοδότηση τον εξοπλισμό τους εν όσο ένας "σιγγεγkριμενος" Ισλαμιστής ηγείτο τις anti Assad
kinisis.

Τον Obama που πρέπει κάτω από την πίεση τον ιδιοκτητων τις FED να προβεί σε πόλεμο για να ισχυροποιηθεί το Πέτρο Dollar μέσου τις τεχνικής Ζήτησης του .
Τους Γερμανούς που θέλουν να πουλήσουν στην Αμερική και θέλουν την σημερινή τεχνική ψιλή ισοτιμία του Δολαρίου έναντι του Euro.
Τους Κούρδους να θέλουν να αποσπάσουν τμήμα τις Συρίας για το μεγάλο Κουρδιστάν.
Τοuς Τούρκους να είναι οι χαμένοι όπως μέχρι τώρα βλέπουμε
Με έναν "Μπeνι" που πολλή βιάστηκε να έκφραση την Ελληνική Θέση...

Εάν λοιπόν σήμερα θέλει κάποιος μόνον με τις σπουδές να ονομάζεται manager…λογικά είναι επικίνδυνος.

Σταματώ εδώ, ευχάριστο, καληνύχτα και ελπίζω να μας δίνη η N την ευχέρεια να ανταλλάζουμε τις απόψεις μας.

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (54)

Σχολιασμένα