Σταθερό «όχι» ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση

«Θα κατέρρεαν οι τράπεζες»
Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 16:09
UPD:19:30

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικούς χρέους διατύπωσε για άλλη μία φορά το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Σύμφωνα με τον Μερς, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε κατάρρευση τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Θα επηρέαζε επίσης όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που επένδυσαν στο ελληνικό χρέος μέσω ασφαλειών και καταθέσεων.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά της αγοράς και άλλων κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου εκτίμησε επίσης ότι έχει αυξηθεί οι κίνδυνος δευτερογενούς αύξησης του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος επί 20 χρόνια στη Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι αρκετά εύρωστος για να αντέξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Focus online, αυτό ισχύει διότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αδύναμα και άλλα δεν διαθέτουν επαρκές ίδιο κεφάλαιο. «Καμία τράπεζα δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το τέλος της πολιτικής μηδενικού επιτοκίου των Κεντρικών Τραπεζών» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις χρηματαγορές, χαρακτήρισε «υπερβολική» την εκτίμηση κινδύνου για Ελλάδα και Πορτογαλία. «Ασφάλιστρα κινδύνου 10% είναι εντελώς παράλογα» δήλωσε ο κ. Βάλτερ, τονίζοντας: «Ποτέ πριν δεν ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τόσο σοβαρή οικονομική πολιτική όσο σήμερα. Με ασφάλιστρα κινδύνου της τάξης του 10% μπορεί κανείς να γονατίσει μία υγιή οικονομία. Εάν δε η χώρα είναι υπερχρεωμένη, η καταστροφή είναι δεδομένη».

Επίσης, άσκησε κριτική σε όσους εστιάζουν στον κίνδυνο που συνιστά η Ελλάδα για τη γερμανική οικονομία: «Ορισμένοι μιλούν μόνο για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Αυτό είναι ανοησία, το βάρος των χωρών αυτών δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο για εμάς. Ωστόσο, το άθροισμα Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας είναι σημαντικό και μειώνει τις γερμανικές εξαγωγές στις χώρες αυτές».

Για το λόγο αυτό προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει το αργότερο το 2012 μεγάλες δυσκολίες: «Εξάγουμε περισσότερα από τα μισά όσων παράγουμε. Και όταν η οικονομική κατάσταση σε γειτονικές χώρες δεν είναι καλή και εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας -- όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες -- θα βιώσουμε τις συνέπειες» προειδοποίησε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Πάντως, δεν έλειψαν και σήμερα οι φωνές από γερμανικής πλευράς, υπέρ μιας αναδιάρθρωσης. Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο το δυνατόν συντομότερα φέτος, θα ήταν χρήσιμη μακροπρόθεσμα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε το μέλος της ομάδας των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τώρα, με τη βοήθεια των πιστωτών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ΕΜΣ που θα λειτουργήσει από το 2013, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σχολιασμένα