Μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για την επιχείρηση Triton ζητεί ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 00:19
UPD:00:27
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Ο Πάολο Τζεντιλόνι με την Φεντερίκα Μογκερίνι στην σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G7.

A- A A+

Μεγαλύτερη στήριξη της επιχείρηση Triton από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G7 στο Λίμπεκ της Γερμανίας.

«Η επιχείρηση αυτή βαραίνει κατά 90% τις πλάτες της Ιταλίας. Αποφασίσαμε να την μετατρέψουμε σε ευρωπαϊκή επιχείρηση αλλά δεν της δόθηκαν τα αναγκαία μέσα», υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι.

Η επιχείρηση Triton αντικατέστησε τον περασμένο Νοέμβριο την επιχείρηση Μάρε Νόστρουμ.

Αρχικά, η κύρια αποστολή ήταν η επιτήρηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων της Ιταλίας, αλλά στην πραγματικότητα προσέλαβε αμέσως τον χαρακτήρα κινητοποίησης για άμεση παροχή βοήθειας στους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

«Η Ιταλία κάνει εξαιρετική δουλειά για να σώσει, στην θάλασσα, τις ζωές χιλιάδων μεταναστών. Αλλά αυτό δεν μηδενίζει τον κίνδυνο να σημειωθούν τραγωδίες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνον ιταλικό, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την οποία σηκώνει στους ώμους της μία μόνον χώρα και για τον λόγο αυτό αναμένουμε ουσιαστικές λύσεις τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο Τζεντιλόνι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή