Skip to main content

NATOϊκή άσκηση 1.500 αλεξιπτωτιστών στη Ρουμανία

Φωτ. αρχείου (Πηγή Χ – twitter.com/NATO)

Το σενάριο της άσκησης με την κωδική ονομασία «Swift Response» προβλέπει την απελευθέρωση ενός αεροδρομίου που έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις

Τη μεγαλύτερη άσκηση αλεξιπτωτιστών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη πραγματοποιεί σήμερα το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γερμανικής Μεραρχίας Ταχείας Επέμβασης (DSK).

Περίπου 1.500 αλεξιπτωτιστές θα προσγειωθούν κοντά στις ρουμανικές πόλεις Τούρντα και Τσίνκου, καθώς το σενάριο της άσκησης με την κωδική ονομασία «Swift Response» προβλέπει την απελευθέρωση ενός αεροδρομίου που έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η Bundeswehr.

Στην άσκηση μετέχουν αλεξιπτωτιστές από διάφορα κράτη της συμμαχίας και στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα υποστήριξης της Ρουμανίας.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει ότι οι επιτιθέμενοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Ρουμανία. «Αυτός ο εχθρός ανακόπηκε από τις ρουμανικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο εχθρός κατάφερε να καταλάβει ένα αεροδρόμιο ως μέρος αερομεταφερόμενης επιχείρησης», δήλωσε ο Υποστράτηγος Ντιρκ Φάουστ, διοικητής της γερμανικής Μεραρχίας (DSK). «Η αποστολή μας θα είναι τώρα να ανακτήσουμε αυτό το αεροδρόμιο με τις δικές μας δυνάμεις. Για να γίνει αυτό, θα πραγματοποιήσουμε αερομεταφερόμενη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ αντιδρά στην αλλαγή της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, που προέκυψε μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με μια σειρά ασκήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Συνολικά περίπου 90.000 στρατιώτες θα μετάσχουν στα σχετικά γυμνάσια που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ στους επόμενους μήνες.

naftemporiki.gr