Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το ράλι 35% και οι επόμενες κορυφές

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Deals και θεμελιώδη στηρίζουν την ανοδική κίνηση

Έτοιμο να ολοκληρώσει την πολυαναμενόμενη ανάβαση στην κορυφή των 1.500 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 13 Απριλίου του 2011, είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν αποκλείεται να διασπάσει τις κρίσιμες αντιστάσεις μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, εξάλλου, βρίσκεται σε απόσταση – αναπνοής από το επόμενο ορόσημο της εν εξελίξει ανοδικής πορείας, η οποία πρωτοξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν βρέθηκε στον «πάτο» των 1.111 μονάδων. Έκτοτε, η ελληνική αγορά «τρέχει» ένα αδιάκοπο ράλι της τάξης του 35%.

Μόνο μέσα στο 2024, μάλιστα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μια μεταβολή άνω του +14%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 102 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το μακρινό 2009.

Deals και θεμελιώδη

Το παρατεταμένο «ζεστό» κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, εγγυάται την προστασία της ελληνικής αγοράς από ενδεχόμενες εξωγενείς προκλήσεις, ενώ τα διαδοχικά εταιρικά deals και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη έρχονται να αποτελέσουν το απαιτούμενο «καύσιμο» για την αναρρίχηση προς τις 1.500 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο καθηλωμένος ΟΤΕ και η «τελευταία έξοδος» της Epsilon

Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, μια σειρά εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης πρόκειται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024, με τους ΟΤΕ (14/5), Helleniq Energy (16/5), Alpha Bank (16/5) και Eurobank (16/5) να ξεχωρίζουν από το καλεντάρι.

Την ίδια ώρα, η εγχώρια αγορά μετρά αντίστροφα για το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό deal, το οποίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή σε fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους νυν βασικούς μετόχους, δηλαδή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Περιστέρη, οι οποίοι από κοινού ελέγχουν άνω του 48%.

Οι επόμενες κορυφές

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ πιθανό να διασπάσει τις αντιστάσεις των 1.500 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για τον επόμενο στόχο των 1.550 μονάδων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Hellas Fin, βραχυπρόθεσμα η αγορά μπορεί να βρεθεί έως τις 1.540 μονάδες, ενώ μεσοπρόθεσμα η bull market έχει την ικανότητα να εξαντλήσει τα ανοδικά περιθώρια πέριξ των 1.715 μονάδων.

Βοτσαρίδης: Η… μοναχικότητα στο Χρηματιστήριο, τα νούμερα ρεκόρ και ο παράγοντας «Χ»

«Τα δυνατά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα βελτιώνουν έμπρακτα τις μελλοντικές αποτιμήσεις και τις εν δυνάμει μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων “χαρτιών”, ενώ οι επιχειρηματικές ζυμώσεις συντηρούν τις προϋποθέσεις για την πολυθρύλητη επιστροφή στις 1.500 μονάδες» συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να «χτίζει» τα βασικά του στηρίγματα σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, με το πρώτο ανάχωμα σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης αναδίπλωσης να έχει πλέον στηθεί στις 1.418 μονάδες, δηλαδή στον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Ο «200άρης», από την πλευρά του, εξακολουθεί να τοποθετείται στις 1.315 μονάδες.

Μην ξεχνάμε ότι, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό παραμένουν εν μέρει ελκυστικές, ιδίως στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αποκλείεται ορισμένοι επενδυτές να σπεύσουν να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων, επιλέγοντας να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, προτού τοποθετηθούν εκ νέου στην αγορά.

Στο μεταξύ, αύριο είναι προγραμματισμένη και η καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου ο Standard Greece περιλαμβάνει 10 μετοχές. Εάν και τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν ορισμένα σενάρια για πιθανές προσθήκες, εκτιμάται ότι προς το παρόν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για τον εμπλουτισμό της σύνθεσης του δείκτη. Από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις στη στάθμιση, κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει τον ημερήσιο τζίρο.

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη

• +4,4% στο 30ήμερο
• +14,7% στο 2024
• +23,3% στο 6μηνο
• +31,1% στο 12μηνο
• +59,5% στην 3ετία

Χρηματιστήριο: Η… αντεπίθεση των μικρών τεχνολογικών μετοχών – Ράλι έως 60% στο 30ήμερο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)