Δρ Κριμιζής: Από τα ηφαίστεια της Ιούς στην πρόκληση του Ηλίου

«Τριπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα στην Ελλάδα έως το 2020»
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 13:14
UPD:14:37
naftemporikigr
A- A A+

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την έρευνα στην Ελλάδα προβλέπει την αύξηση της χρηματοδότησης από 0,5% σε 1,5% του ΑΕΠ έως το 2020, εξηγεί στο naftemporiki.gr ο Καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, Επίτιμος Διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων περιγράφει την «πιο εκπληκτική» επιστημονική μέρα της ζωής του.

O Δρ Σταμάτιος Κριμιζής, ο οποίος προσφάτως μίλησε στο Eλεύθερο Πανεπιστήμιο στη Στοά του Βιβλίου, αναφέρεται στα βήματα που γίνονται με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας ιδιωτικών φορέων με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, μιλώντας για επικείμενη αύξηση του μεριδίου των ιδιωτών στον τομέα της έρευνας στο 40% του συνόλου των επενδύσεων.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ στην έρευνα το 2020 υπολείπεται του αντίστοιχου ευρωπαϊκού στόχου της τάξης του 3%, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα ως προς την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί η Φινλανδία, η οποία επενδύοντας σημαντικά στην καινοτομία βελτίωσε θεαματικά την οικονομική της θέση.

Πάντως, σημειώνει ότι η αναξιοκρατία παραμένει μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να τοποθετεί σε θέσεις - κλειδιά ανθρώπους οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι.

NAFTEMPORIKIGR

Ο Δρ Κριμιζής αναφέρεται επίσης στα διαστημικά προγράμματα στα οποία ο ίδιος συμμετείχε και που σημείωσαν μεγάλες επιστημονικές επιτυχίες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Voyager 1 & 2, το Galileo και το Cassini. To Voyager 1, συγκεκριμένα, ήταν και η σημαντικότερη επιστημονική συνεισφορά του, ως το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα το οποίο πέρασε τα όρια του Ηλιακού μας Συστήματας και εισήλθε στο μεσοαστρικό χώρο του Γαλαξία.

Στα μελλοντικά σχέδια του κ. Κριμιζή περιλαμβάνεται μία διαστημική αποστολή στον Ήλιο, το Solar Probe Plus, το οποίο θα πλησιάσει τον Ήλιο στην απόσταση των 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μελετώντας μία σειρά από ηλιακά φαινόμενα που δεν κατανοούμε, όπως τον ηλιακό κύκλο των 11 ετών ή την αναστροφή του ηλιακού μαγνητικού πεδίου κάθε 22 χρόνια. Το σκάφος θα χρειαστεί να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες και σε θερμοκρασία της τάξης των 1.500 βαθμών Κελσίου, δημιουργώντας σημαντικές μηχανικές προκλήσεις.

Ο καθηγητής μιλά συχρόνως για το μέλλον της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ως ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα την απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού που μεταναστεύει στο εξωτερικό. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην παράμετρο της εργατικότητας, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα εμφανίζονται πάντοτε μετά από σκληρή δουλειά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΚΑΒΕΛΗΣ
Κάμερα/Μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης

Προτεινόμενα για εσάς