Μιανμάρ: Απελευθέρωση 69 πολιτικών κρατουμένων

Παράλληλα με την επίσκεψη Άστον
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 17:39
UPD:17:48
EPA/DEDI SAHPUTRA

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα των κρατούμενων οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως οι αρχές σημείωσαν ότι πρόκειται για ανθρώπους που κρατούνταν σε διάφορες φυλακές της χώρας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Μιανμάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή την απελευθέρωση 69 πολιτικών κρατούμενων, την ώρα που τη χώρα επισκέπτεται η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Ο πρόεδρος έδωσε χάρη σε 69 κρατούμενους που βρίσκονται στον κατάλογο της επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για την υπόθεση», ανακοίνωσε η Προεδρία της χώρας, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του προέδρου Τέιν Σέιν με την κ. Άστον.

Η αμνηστία ισχύει από τις 15 Νοεμβρίου, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα των κρατούμενων οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως οι αρχές σημείωσαν ότι πρόκειται για ανθρώπους που κρατούνταν σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Η Προεδρία της Μιανμάρ υπενθυμίζει στην ανακοίνωση την πρόθεσή της να δώσει αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2013, χωρίς ωστόσο να επισημαίνει πόσοι ακόμη μένουν να αφεθούν ελεύθεροι.

Η προηγούμενη ανακοίνωση μαζικής αμνηστίας κρατουμένων, συνολικά 56, έγινε στις αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν από τη συμμετοχή του Τέιν στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) στο Μπρουνέι.

Μετά την πτώση της χούντας τον Μάρτιο του 2011, η Μιανμάρ έχει απελευθερώσει κατά κύματα εκατοντάδες αντιφρονούντες, μοναχούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, κατηγορούν την κυβέρνηση του Τέιν Σέιν ότι χρησιμοποιεί την απονομή χάρης σε κρατούμενους για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να την εύνοια ξένων χωρών σε περιόδους σημαντικών διπλωματικών συναντήσεων.

Εξάλλου, ο κ. Τέιν και η κ. Άστον συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής σε συνεδρίαση που αφορούσε στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Μιανμάρ, αλλά και στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κυρίως ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2015.

Ο κ. Τέιν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μιανμάρ, όπου βρίσκεται επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή