Ζιμπάμπουε: Ανησυχία για τις θανατώσεις ελεφάντων με δηλητήριο

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 15:08
UPD:15:09
REUTERS/STRINGER

Αρχικά οι υπεύθυνοι έκαναν λόγο για 41 νεκρούς ελέφαντες, όμως κλιμάκιο που μετέβη στην περιοχή διαπίστωσε ότι ο απολογισμός ήταν διπλάσιος και πως στις... παράπλευρες απώλειες περιλαμβάνονταν και άλλα ζώα, τα οποία προσέγγισαν τα κουφάρια ή ήπιαν από τις ίδιες πηγές.

A- A A+

Τουλάχιστον 81 ελέφαντες θανατώθηκαν, σε προστατευόμενη περιοχή της Ζιμπάμπουε, από λαθροθήρες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υδροκυάνιο για να δηλητηριάσουν τις πηγές, από τις οποίες πίνουν νερό, και στη συνέχεια να αφαιρέσουν τους χαυλιόδοντες από τα νεκρά ζώα.

Η επίθεση σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, στο εθνικό πάρκο Χουάνγκε. Αρχικά οι υπεύθυνοι έκαναν λόγο για 41 νεκρούς ελέφαντες, όμως κλιμάκιο που μετέβη στην περιοχή διαπίστωσε ότι ο απολογισμός ήταν διπλάσιος και πως στις... παράπλευρες απώλειες περιλαμβάνονταν και άλλα ζώα, όπως βουβάλια και αντιλόπες, οι οποίες προσέγγισαν τα κουφάρια ή ήπιαν από τις ίδιες πηγές.

«Όταν φύγαμε από το εθνικό πάρκο Χουάνγκε, την Κυριακή, ο συνολικός αριθμός των ελεφάντων που είχαν πεθάνει από δηλητηρίαση με υδροκυάνιο ήταν 81», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής εθνικών πάρκων της Ζιμπάμπουε Τζέρι Γκότορα. «Πέθαναν και κάποια άλλα ζώα, όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό.»

EURONEWSGREEK

Δασοφύλακες ακολούθησαν τα ίχνη των δραστών και εντόπισαν - μέσα στο πάρκο - μια ολόκληρη «αποθήκη» με χαυλιόδοντες. Εννέα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για συμμετοχή στην ομάδα που πιστεύεται ότι έριξε το δηλητήριο και αφαίρεσε τους χαυλιόδοντες, για να τους προωθήσει κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια ασιατική χώρα, όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως 11 ετών.

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Ζιμπάμπουε «κήρυξε πόλεμο» εναντίον των λαθροθήρων, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιούν για να θανατώσουν ζώα, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε τέτοια φαινόμενα. «Πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε ο Σέιβιορ Κασουκουέρε. «Αυτός ο παραλογισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή