Κρατήρας από διαμάντι στη Σιβηρία;

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 16:16
UPD:16:16

Ο κρατήρας Popigai, διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος γνωστός κρατήρας στον κόσμο, και προέκυψε από πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη, πριν από περίπου 36 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ηώκαινη εποχή.

A- A A+

Επιστήμονες στη Ρωσία ισχυρίζονται πως βρήκαν γιγάντια αποθέματα διαμαντιού σε έναν κρατήρα στη Σιβηρία, που δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση μετεωρίτη και τα οποία μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με προβλέψεις, πρόκειται για μια πηγή τρισεκατομμυρίων καρατίων, που αρκεί για να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες σε διαμάντι για τις επόμενες τρεις χιλιετίες.

Το απόθεμα διαμαντιών στον κρατήρα Popigai είχε ανακαλυφθεί ήδη από το 1970, αλλά αφέθηκε ανεκμετάλλευτο και υπό καθεστώς μυστικότητας, καθώς η Σοβιετική Ένωση έδωσε προτεραιότητα στην παραγωγή τεχνητών διαμαντιών για βιομηχανικούς σκοπούς, ενώ εκείνη την εποχή ήταν σε λειτουργία και το κολοσσιαίο ορυχείο διαμαντιών Mirny, το οποίο πρωτοστατούσε στην εξόρυξη διαμαντιών για 50 χρόνια πριν κλείσει οριστικά το 2011, αποφέροντας τεράστια κέρδη για το ρωσικό κράτος.

Η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στους γεωλόγους από το κοντινό Ινστιτούτο Γεωλογίας του Novosibirsk να ερευνήσουν τον κρατήρα ανοίγοντας το δρόμο για την εξόρυξη των αποθεμάτων. Σύμφωνα με τις γεωλογικές έρευνες, τα διαμάντια που βρέθηκαν στον κρατήρα Popigai, είναι δύο φορές πιο σκληρά από τα κοινά διαμάντια και μεγαλύτερα σε μέγεθος, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για πλήθος βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών.

Ο κρατήρας, διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος γνωστός κρατήρας στον κόσμο, και προέκυψε από πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη, πριν από περίπου 36 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ηώκαινη εποχή. Το διαμάντι δημιουργήθηκε από τις πιέσεις και τις θερμοκρασίες που προέκυψαν από την πρόσκρουση του μετεωρίτη, οι οποίες μετέτρεψαν το γραφίτη της περιοχής σε διαμάντι, σε μια ακτίνα 13.6 χιλιομέτρων από την πρόσκρουση.

Η εξαγωγή διαμαντιών είναι μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία, με μεγαλύτερους πελάτες το Βέλγιο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Εάν και πρόκειται να γίνουν και άλλες έρευνες στην περιοχή για να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες του κοιτάσματος, η συγκεκριμένη ανακάλυψη πρόκειται να φέρει επανάσταση στην αγορά και να διατηρήσει τη Ρωσία κυρίαρχο ρυθμιστή της.

Προτεινόμενα για εσάς