Πρωτοβουλίες ΥΠΟΙΚ για φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 12:54
UPD:13:07
A- A A+

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας -που θα βασίζεται στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανίας- αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με τη μορφή προσύμφωνου στα τέλη του έτους.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την περασμένη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη σχετική συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, Ηλ. Πλασκοβίτη και M. Αμπούλ.

Μεταξύ άλλων το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι ανάλογες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν την άνοιξη του 2010 και ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή των συμφωνιών το Σεπτέμβριο του 2011.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζεται «μαύρο χρήμα».

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 10 ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ευ. Βενιζέλος: Θα εισπραχθούν σημαντικοί διαφεύγοντες φόροι

«Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής», τονίζει σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφέρει ακόμη ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες, π.χ. λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει επίσης ότι «η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

«Αυτό», συμπληρώνει, «σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος».

Προτεινόμενα για εσάς