ΥΠΕΞ: Καμία δικαιολογία για τη χρήση τέτοιας βίας

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 12:58
UPD:18:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση τέτοιας έκτασης βίας, υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε στον Ισραηλινό πρέσβη.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα. «Γι αυτό το θέμα εργαζόμαστε, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή επαφή, συντονισμό και συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να μας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η έκταση αυτής της βίας, η χρήση τέτοιας έκτασης βίας. Την καταδικάζουμε και αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα στον Ισραηλινό πρέσβη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Δ. Δρούτσας: Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση βίας

Δ. Δρούτσας: Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση βίας

Ισραήλ: Υπερασπιζόμαστε τον πληθυσμό μας

Ωστόσο, το Ισραήλ υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον ισραηλινό στρατό. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις που έκανε το απόγευμα εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ Σαμι Μιονί στη ΝΕΤ.

Δικαιολογώντας την ενέργεια του στρατού, ο κ. Μιονί τόνισε πως το Ισραήλ απειλείται συνεχώς ως χώρα και συμπλήρωσε πως όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να μεταφέρονται πυρομαχικά, το Ισραήλ πρέπει να αντιδρά για να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του. Θέλοντας να στηρίξει τη βασιμότητα των υποψιών, πρόσθεσε πως οι επιβαίνοντες στα πλοία δεν αποδέχθηκαν το αίτημα του Ισραήλ να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι του Ασνότ προκειμένου να εξεταστεί το φορτίο των πλοίων.

Αλί Γιαχία (πρέσβης Ισραήλ): Πολύ δυσάρεστη κατάσταση

Αλί Γιαχία: Πολύ δυσάρεστη κατάσταση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ¶μυνας ανέφερε ακόμη πως οι νεκροί από την επίθεση του στρατού είναι εννέα και όχι 10, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ γνωστοποιήσε πως επτά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας, σημείωσε πως το υπουργείο παραμένει χωρίς επίσημη ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές για την τύχη των Ελλήνων που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα. Σύμφωνα πάντως με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι Ελληνες που επέβαιναν στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» είναι σώοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σοβαρότερο επεισόδιο σημειώθηκε στο τουρκικό πλοίο της νηοπομπής.

Γρ. Δελαβεκούρας (εκπρόσωπος ΥΠΕΞ): Δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση

Γρ. Δελαβεκούρας: Δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση

Εν τω μεταξύ, στην ενημέρωση του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα για την απόφασή του να διακοπεί η εν εξελίξει ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010», στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις των αεροποριών των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ Σαμαρά.

Οπως εξάλλου δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, με εντολή του, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ενημέρωσε την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πως διακόπτεται η διεξαγόμενη κοινή άσκηση των δύο αεροποριών στην Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Διακόπτεται η ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση

Ευ. Βενιζέλος: Διακόπτεται η ελληνο-ισραηλινή αεροπορική άσκηση

Υπάρχουν επίσημοι δίαυλοι για τη βοήθεια, λέει ο πρέσβης του Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, Αλί Γιάχια, αρκέστηκε να πει ότι ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για την πληροφόρηση που έχει για την ισραηλινή επιχείρηση.

«Πρόκειται για δυσάρεστη κατάσταση, για την οποία ανησυχούμε και οι δυο χώρες ... Είχαμε ενημερώσει από την αρχή για τους κινδύνους αυτής της αποστολής, εντός της οποίας υπάρχουν και εξτρεμιστικές ομάδες που θέλουν να βοηθήσουν τη Χαμάς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, υπάρχουν άλλοι επίσημοι δίαυλοι μέσω του Ισραήλ και μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη, το σημείο που σημειώθηκαν οι συγκρούσεις είναι στρατιωτική περιοχή, αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν είναι διεθνή ύδατα.

Κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Γιάχια ενημερώθηκε για την ματαίωση της επίσκεψης του αρχηγού του Ισραηλινού ΓΕΑ που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, και τη διακοπή της στρατιωτικής άσκησης Ελλάδας – Ισραήλ που ήταν σε εξέλιξη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823618 .

Καταδίκη της επίθεση από τη ΝΔ

Καταδικάζει η ΝΔ την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και καλεί την κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, «ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αποστολή και να καταδικαστεί διεθνώς η ενέργεια αυτή».

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος ζητά «από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες σε διμερές επίπεδο, προς την Ισραηλινή κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαμόρφωση κοινής στάσης και σε πολυμερές επίπεδο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στη νηοπομπή και να καταδικαστεί διεθνώς η ενέργεια αυτή».

ΚΚΕ: Αγρια δολοφονική επίθεση του Ισραήλ

Για άγρια δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού κάνει λόγο το ΚΚΕ καταγγέλλοντας «με αποτροπιασμό και αγανάκτηση» την επιχείρηση κατά της νηοπομπής αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823623 .

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Δ. Δρούτσα και ζήτησε την κατάργηση κάθε στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

ΛΑΟΣ: Στείρα επιθετικότητα από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ έχει χάσει από μακρού το μέτρο. Κάθε φορά, γίνεται και πιο βίαιο», σχολιάζει ο ΛΑΟΣ.

«Η ανοχή κάποιων είναι εμφανές ότι τροφοδοτεί όχι μόνο την αδιαλλαξία του, αλλά και τη στείρα επιθετικότητά του», συμπληρώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, η οποία καταλήγει: «Όπου τυχόν και αν έχει κάποιο δίκιο, το χάνει από τις όλο και πιο βάναυσες ενέργειές του».

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο έγκλημα από το Ισραήλ

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ διέπραξε ένα διεθνές έγκλημα. Έκανε πειρατεία σε διεθνή ύδατα. Διέπραξε μελετημένες και προαποφασισμένες δολοφονίες ενάντια σε ανθρώπους που μετέφεραν ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενάντια στο στόλο της ελευθερίας, των αλληλέγγυων πολιτών», σχολίασαε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε επίσης στην απερίφραση καταδίκη της ισραηλινής επίθεσης στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και καλεσε τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στις 19:00 http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1823715 .

Σε σχετική ανακοίνωση, το κόμμα υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει λόγο στη διεθνή δικαιοσύνη για το νέο έγκλημά του», ενώ κατηγορεί την ισραηλινή κυβέρνηση γιατί – όπως επισημαίνει - «έδρασε ξανά και επισήμως ως πειρατής», παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή