Βρετανία: Απογοήτευση από το ρωσικό βέτο για την αποστολή του ΟΗΕ στη Γεωργία

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 06:32

Ιδιαίτερα «απογοητευτική» χαρακτήρισε η Βρετανία την απόφαση της Ρωσίας να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία (Monug), προκαλώντας έτσι τον τερματισμό της θητείας της.

«Η απόφαση της Ρωσίας να ασκήσει βέτο στη νέα θητεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Γεωργία είναι άκρως απογοητευτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Η διεθνής κοινότητα κατέβαλε «σημαντική προσπάθεια» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα ήταν αποδεκτή για όλους «όμως η Ρωσία χρησιμοποίησε την παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Ρωσία γύρισε την πλάτη στις προηγούμενες αποφάσεις. Στην τελευταία, του Φεβρουαρίου, δεσμευόταν να υποστηρίξει την ακεραιότητα και την κυριαρχία του γεωργιανού εδάφους. Η αποστολή αυτή βοηθούσε στον κατευνασμό των εντάσεων και στην αποφυγή άλλων συγκρούσεων. Η αποχώρησή της θα επηρεράσει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές των συγκρούσεων», εκτιμά εξάλλου ο Βρετανός υπουργός.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, άσκησε βέτο, το βράδυ της Δευτέρας, στο σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Δύση και το οποίο ζητούσε την παράταση, για 15 ημέρες, της αποστολής του ΟΗΕ. Λόγω του ρωσικού βέτο η Monug θα διακόψει τις δραστηριότητές της σήμερα στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Η Monug δημιουργήθηκε το 1993 και βασικός στόχος της ήταν να επιβλέπει την εκεχειρία μεταξύ των Αμπχάζιων αυτονομιστών και των γεωργιανών κυβερνητικών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή