Δεν θα παραστεί στη δίκη του ο Κάρατζιτς

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 10:22
A- A A+

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε με επιστολή του προς του δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι θα μποϊκοτάρει την έναρξη της δίκης του τη Δευτέρα, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

«Με την επιστολή αυτή σας ενημερώνω ότι δεν είναι έτοιμη η υπεράσπισή μου για την δίκη που θα αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου, συνεπώς δεν θα παρουσιαστώ ενώπιόν σας την ημερομηνία αυτή», γράφει ο Κάρατζιτς.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους δικαστές την αναβολή της δίκης του. Ο Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

Εχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του ενώπιον του δικαστηρίου, όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε πριν ολοκληρωθεί η δίκη του στη Χάγη.

«Η δίκη είναι σημαντική για τα θύματα που τελικά θα δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη», τόνισε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου Βέλγος Σερζ Μπραμέρτζ.

Ο Κάρατζιτς από την πλευρά του δηλώνει ότι «ποτέ δεν σχεδίασε, παρακίνησε, διέταξε, ενθάρρυνε ή βοήθησε» στο να διαπραχθούν τα εγκλήματα για τα οποία τον κατηγορούν.

Από το κελί του στο κέντρο κράτησης του Σεβενίνγκεν προετοιμάζεται για τη δίκη του και μέσα σε 15 μήνες έχει καταθέσει περισσότερες από 250 προσφυγές απαιτώντας να αναβληθεί η δίκη του και ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να του παραχωρηθούν απόρρητα έγγραφα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή