Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις προληπτικές προσαγωγές

Θ.Δρίτσας: Προσωπική και απαξιωτική επίθεση του κ. Χρυσοχοΐδη
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 14:26
UPD:15:45
A- A A+

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή για τη δράση της αστυνομίας κατά τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του υπουργού ότι «κάποιοι ετοίμαζαν πάλι τη Νύχτα των Κρυστάλλων». «Δεν είμαστε εδώ για να υφιστάμεθα τέτοιες νύχτες. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του ο κ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πολιτεύεται με τη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ότι επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι ενέργειες της -όπως οι προληπτικές μαζικές προσαγωγές- ήταν νόμιμες.

«Δεν έχουμε κανένα ενοχικό σύνδρομο απέναντι σε κανένα, ούτε απέναντι σε μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται από ορισμένους», απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να συμπληρώσει:

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε την Ελλάδα στο φόβο, την ξενοφοβία, την ανασφάλεια και τη συντήρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για μια Ελλάδα που θα είναι ασφαλής για πολίτες. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική στη βάση της προσήλωσης στο Σύνταγμα».

«Δεν ήταν νόμιμες, ούτε αποτελεσματικές οι ενέργειες σας. Ανέμους σπείρατε και δεν ξέρω πως θα το εκτιμήσετε αυτό. Σήμερα, μας μιλάτε για τη νύχτα των Κρυστάλλων και για θέσεις εργασίας που χάνονται. Το παιδομάζωμα των προληπτικών προσαγωγών ήταν έξω από κάθε νομιμότητα», αντέτεινε ο κ. Δρίτσας.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο «σόου του Ρεσάλτο», όπως το χαρακτήρισε, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκε καμία νομιμότητα, ενώ όπως είπε, οι ίδιοι χειρισμοί έγιναν και σε άλλες πόλεις, αλλά και με το άσυλο, όπου απαγορεύθηκε προσυγκέντρωση σα Προπύλαια.

«Τα δικαιώματα δεν είναι μεταπολιτευτικός μύθος, είναι παρακαταθήκη μιας άλλης εξέγερσης, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για υποκρισία και διγλωσσία, ενώ ειδκά για την απαγόρευση της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, επεσήμανε ότι υπάρχει έγγραφο των Αντιπρυτάνεων που ζητούσαν να φυλαχθούν οι γύρω δρόμοι.

«Όταν ο πρύτανης Χ. Κίττας χτυπήθηκε από κάποιον, εσείς κάνετε κριτική γιατί χτυπήθηκε. Όταν συλλαμβάνονται αυτοί που ενδεχομένως να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση τότε υπάρχει αστυνομοκρατία. Πείτε μας τι θέλετε επιτέλους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Τίποτε έξω και πέρα από τη νομιμότητα δεν έγινε», ισχυρίστηκε και σημείωσε ότι «πρέπει να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές, ότι δεν θέλουμε τη βία στον τόπο μας, ότι πρέπει να την καταπολέμησουμε γιατί στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία και στην κοινωνική συνοχή».

Με αφορμή το ύφος της απάντησης του κ. Χρυσοχοΐδη στην επίκαιρη ερώτησή του για τη δράση της αστυνομίας κατ’ εφαρμογή του δόγματος της «μηδενικής ανοχής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για προσωπική και απαξιωτική επίθεση.

«Σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα που του έθεσα δεν πήρα απάντηση. Αντίθετα ο κ. υπουργός εξαπέλυσε εναντίον μου προσωπική απαξιωτική επίθεση, λέγοντας μου ότι είμαι σε σύγχυση…αφού του ζητώ ευθύνες για ζητήματα που αφορούν πράξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης», παρατήρησε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Διαμαρτυρήθηκα για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και του αντέτεινα ότι η νηφάλια φωνή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα παραμείνει σταθερά δυνατή όταν πρόκειται να υπερασπιστεί δικαιώματα και ελευθερίες και ότι εκείνος αντί να υπεκφεύγει και να υβρίζει, οφείλει αν μπορεί να τεκμηριώσει ενώπιων της Βουλής τη νομιμότητα του δόγματος της "μηδενικής ανοχής"».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή