Μ. Χριστοδουλάκης: Ένα από τα δύο τεστ στα σχολεία να γίνεται με κρατικό συντονισμό

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 14:47
UPD:14:51
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Επί της αρχής όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά, το ίδιο και οι επιχειρήσεις, αυτό είναι αυτονόητο, ωστόσο, με τάξεις 25 και 27 μαθητών τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, τόνισε σε συνέντευξή του ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, συμπληρώνοντας ότι ένα από τα δύο self tests να γίνονται απο τον ΕΟΔΥ. 

Ο κ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, σημείωσε ότι  «Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι, με βάση όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα, και όχι με βάση πιθανό πολιτικό κόστος, όπως δυστυχώς φαίνεται ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις τον τελευταίο καιρό». 

Όμως, συμπλήρωσε, «το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, το θέμα είναι κυρίως ο τρόπος που θα ανοίγουν. Δυστυχώς τον Σεπτέμβρη ανοίξαμε με 25 και 27 μαθητές στις τάξεις, τον Ιανουάριο και τώρα ξανά το ίδιο. Αυτό δείχνει εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να εφαρμοστούν». 

Προφανώς, όπως είποε ο κ. Χριστοδουλάκης και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερους ελέγχους στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν στα σχολεία. 

«Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι, σήμερα, είχαμε πάνω από 600 κρούσματα σε αυτούς, γεγονός που συνηγορεί, αφενός, στο ότι υπήρχε σχετικό έλλειμα στη διάγνωση και την ιχνηλάτηση, και αφετέρου ότι μπορούμε έτσι να προλαμβάνουμε φαινόμενα ευρύτερης διασποράς», είπε. 

Για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, τόνισε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, «για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να περιορίσουμε την ευθύνη από την πλευρά των οικογενειών και των γονέων, με στόχο τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, ως Κίνημα Αλλαγής, προτείνουμε το ένα από τα δύο τεστ, π.χ. αυτό της Δευτέρας να γίνεται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συντεταγμένα σε κάθε σχολείο, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα δεδομένα και πλήρη ασφάλεια ότι αυτή η μαζική διαδικασία θα γίνεται πραγματικά σε όλους τους μαθητές». 

Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι «Για να είμαι απόλυτα σαφείς, οι διαδικασίες θα γίνουν όποτε και όπως προβλέπει το καταστατικό μας. Με μια παράμετρο που λέει το προφανές, ότι για τα θέματα που δεν προσδιορίζονται καταστατικά, θα αποφασίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με όρους απόλυτα δημοκρατικούς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως έχουμε αποφασίσει και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου». 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή