Μ. Βαρβιτσιώτης: Σύμμαχος και όχι ανταγωνιστής μας η Μ. Βρετανία

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 13:48
UPD:13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, ένα σημαντικός σταθμός στην εβδομηντάχρονη πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με υπολογίσιμες απώλειες και για τις δύο πλευρές», τονίζει σε άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο «The President», σημειώνει ότι  η Ένωση δεν έχασε ένα ακόμη κράτος-μέλος. Στερήθηκε το 13% του πληθυσμού της και το 16% του ΑΕΠ της, μια πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πυρηνική υπερδύναμη, έναν πυλώνα του ΝΑΤΟ, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, η Μεγάλη Βρετανία έχασε την άμεση πρόσβαση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων και των δεκάδων τρισεκατομμυρίων ΑΕΠ.

Παρά το πλήγμα, όμως, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός, η Ευρώπη προχώρησε μπροστά, και μάλιστα ακόμη πιο δυνατή. Η επομένη του Brexit, συμπληρώνει,  βρήκε τους 27 σαφώς πιο ενωμένους, να κρατούν αρραγές μέτωπο απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αλλά και πολύ πιο αποφασισμένους να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λόγω της πανδημίας.

Μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού, επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, τα κράτη-μέλη όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν από την Ένωση, αλλά συσπειρώθηκαν γύρω της, για να την αντιμετωπίσουν όλοι μαζί. Πήραν γενναίες -αν και καθόλου αυτονόητες- αποφάσεις να την αλλάξουν από μέσα, στέλνοντας μήνυμα στους ευρωσκεπτικιστές.

Ειδικότερα, τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης,  η Ευρώπη πέρυσι συντονίστηκε πρωτοφανώς στην προμήθεια υγειονομικού υλικού και στις πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας, χρηματοδότησε κεντρικά την επιστημονική έρευνα και ανέλαβε να υλοποιήσει ένα τιτάνιο σχέδιο ταυτόχρονου πανευρωπαϊκού εμβολιασμού. Θωράκιςε ακόμη, όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τις εθνικές οικονομίες με το Ταμείο Ανάκαμψης που, όπως υποστηρίζει «διαπραγματευτήκαμε σκληρά το καλοκαίρι»,  σπάζοντας εδραιωμένα οικονομικά ταμπού. 

«Και την ίδια στιγμή που η Βρετανία αποχωρούσε ομαλά χάρη στην επίτευξη της ιστορικής Εμπορικης Συμφωνίας, η Ένωση άνοιγε την πόρτα της στα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκινώντας τη διαδικασία ένταξης για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
Πλέον νέες προκλήσεις προβάλλουν: η κλιματική αλλαγή, η ολοκλήρωση των εμβολιασμών, η επανεκκίνηση των οικονομιών με εργαλεία όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε πρώτος», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Για να τις αντιμετωπίσει, προσθέτει, η Ευρώπη διατρανώνει ότι δε θα πάψει να συνεργάζεται με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τους ενώνει, συμπληρώνει, η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία και αυτά δεν ακυρώνονται λόγω του Brexit. 

«Η Ευρώπη θέλει μια ισχυρή και αξιόπιστη σχέση με τους Βρετανούς και το απέδειξε, ξεπερνώντας γρήγορα την πρόσφατη αστοχία της πρότασης για τελωνειακούς περιορισμούς στα σύνορα Ιρλανδίας- Μ. Βρετανίας. Επ'ουδενί δεν πρέπει να μπούμε σε μία φάση ανταγωνισμού- εμβολιαστικού, υγειονομικού ή οικονομικού. Γιατί η Ευρώπη είναι προπάντων δύναμη συνεργασίας. Δεν αντιμάχεται, πολύ περισσότερο έναν πρώην εταίρο και σημαντικό γείτονα», επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι την ίδια ακριβώς θέση έχει και η Ελλάδα, παραδοσιακή σύμμαχος και σημαντική εταίρος του. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους και, γι' αυτό, κατ' αρχάς, τονίζει, «προετοιμαστήκαμε πολυεπίπεδα για το Brexit. Ως επικεφαλής της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής, έχω προσωπική αντίληψη για το πόσες πρόνοιες λήφθηκαν, προκειμένου να ρυθμιστεί έγκαιρα και επιμελώς καθετί σε επίπεδο νομοθετικό, διοικητικό, πληροφόρησης». 

Πολιτικά δε, αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, επιδιώκουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο με μια ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα εμπορικά, οικονομικά, επενδυτικά, αλλά και σε τομείς τουρισμού, ναυτιλίας, έρευνας και καινοτομίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Βρετανία και διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους στην ΕΕ.

Παρακολουθώντας μάλιστα αυτές τις εξελίξεις, συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός,  «στο Υπουργείο Εξωτερικών δημιουργούμε ήδη τις προϋποθέσεις, για να προσελκύσουμε στη χώρα μας “ψηφιακούς νομάδες” (digital nomads) ή επιχειρηματίες των χρηματαγορών με ένα δελεαστικό πακέτο διευκολύνσεων (ψηφιακή βίζα, φορολογία, υποδομές), που θα τονώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «βλέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουμε τον καλύτερο συντονισμό μας απέναντι στις κοινές προκλήσεις ασφάλειας, τρομοκρατίας, ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, αλλά και διαφύλαξης της περιφερειακής σταθερότητας». 
Το Brexit είναι πλέον μια πραγματικότητα, επισημαινει.

Η Ελλάδα, προσθέτει, είτε θα παρακολουθήσει παθητικά τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε θα τη συνδιαμορφώσει. Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είμαι βέβαιος ότι έχει τη θεσμική ωριμότητα και εμπειρία να κάνει το δεύτερο. Να αναλάβει ενεργητικό ρόλο σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο και να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας, συνεργασίας και δημιουργίας. 

«Το 2021 είναι μια χρονιά συμβολισμών, αλλά και μια χρονιά πρωτοβουλιών. Ας τις αναλάβουμε», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή