Ισπανία: Παραιτήθηκε ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή εμβολιάστηκε νωρίτερα

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 19:34
UPD:19:37
EPA/Fernando Calvo HANDOUT
A- A A+

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας, πτέραρχος Μιγκέλ Άνχελ Βιγιαρόγια, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, αφού κατηγορήθηκε ότι εμβολιάστηκε «κατ’ εξαίρεση» για την Covid-19.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών απέλυσε έναν αντισυνταγματάρχη, τον «σύνδεσμο» της Πολιτοφυλακής με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς από εσωτερική έρευνα που διενήργησε διαπιστώθηκε ότι είχε εμβολιαστεί χωρίς να ανήκει στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.

Με σκοπό τη διαφύλαξη της εικόνας των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Βιγιαρόγια υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στην υπουργό Άμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο. Σύμφωνα με μια πηγή του Γενικού Επιτελείου, η παραίτησή του έγινε δεκτή από την υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στον στρατηγό διαβεβαιώνουν ότι αποφάσισε να ζητήσει εθελοντικά την απόλυσή του αυτό το Σάββατο, ενόψει της «χιονοστιβάδας» κριτικής ότι η απόφασή του για εμβολιασμό προκάλεσε την κοινή γνώμη. Πηγές της άμυνας επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι η υπουργός Μαργαρίτα Ρόμπλες αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ, όταν επέστρεψε από το Τολέδο, να κάνει δεκτή την αποχώρησή του.

Σε κάθε περίπτωση, η παύση του επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τρίτη, όταν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα άλλα μέλη του Κοινού Αρχηγού Προσωπικού (Jujem), ο Αρχηγός Άμυνας διορίζεται και απομακρύνεται από τον Πρωθυπουργό και όχι τον Υπουργό Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε η θέση το 1984 που παραιτήθηκε ένας αρχηγός του αμυντικού προσωπικού. Η πιο κοντινή σε αυτό κατάσταση συνέβη τον Δεκέμβριο του 1992, όταν ο τότε επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας, Γκονθάλο Ροντρίγκεθ Ο Μαρτίν-Γρανίζο, πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ ήταν στο γραφείο του.

Σε περίπτωση που ο στρατηγός Βιγιαρόγια έφυγε την Τρίτη χωρίς να διορίσει αντικαταστάτη, ο παλαιότερος αρχηγός του προσωπικού των τριών στρατευμάτων θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του. Στην περίπτωση αυτή, ο επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Φρανθίσκο Χαβιέρ Βαρέλα. Ο στρατηγός Βιγιαρόγια  βρισκόταν στο αξίωμα μόνο για ένα χρόνο (διορίστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020), ήταν ο νεότερος από τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας (63 ετών) και ο μόνος που διορίσθηκε από την κυβέρνηση υπό την προεδρία του Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει επιλέξει να εμβολιάσει αρχικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. Στην έκθεση αυτή κατονομάζονται και άλλα μέλη του Γενικού Επιτελείου που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά παρέκκλιση των οδηγιών.

Ο Βιγιαρόγια, διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του «να επωφεληθεί από τα προνόμιά του».

Εκτός από τους στρατιωτικούς, πολλοί πολιτικοί από διάφορα κόμματα εμβολιάστηκαν, χωρίς να ανήκουν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα. Ένας από αυτούς, ο περιφερειακός σύμβουλος υγείας της Μούρθια, Μανουέλ Βιγιέγκας, αναγκάστηκε επίσης να παραιτηθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ και την El País

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή