Skip to main content

Επιστροφή φόρου: Με διαδικασίες – εξπρές τα ποσά στους δικαιούχους

Προσοχή στη δήλωση του IBAN

Λίγα 24ωρα έχουν περάσει από τότε που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 30.000. Ισχυρό κίνητρο για την γρήγορη υποβολή της δήλωσης αποτελεί η ταχύτητα με την οποία γίνεται πλέον η καταβολή του φόρου στους φορολογούμενους που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Όσοι σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν επιστροφή φόρου τότε θα δουν άμεσα τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται  με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα οι πληρωμές των ποσών γίνονται ως εξής:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Υποχρεωτική η καταχώριση του IBAN στο myAADE

Επιπλέον, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης  καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN. Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές φόρου. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ “myAADEapp” οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται, να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα αναζητά η εφορία περισσότερους από 180.000 πολίτες που έχουν να… λάβουν χρήματα. Το ποσό ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ και αφορά σε επιστροφές φόρου, οι οποίες δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ ή το έχουν δηλώσει λάθος.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ είχε στείλει μήνυμα σε περισσότερους από 300.000 φορολογούμενους τόσο μέσω e-mail όσο και στον προσωπικό τους λογαριασμό καλώντας τους να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ και να πιστωθούν την επιστροφή, τελικά είχαν ανταποκριθεί μόλις 122.000. Το προηγούμενο διάστημα η ΑΑΔΕ προχώρησε σε μια ακόμα ειδοποίηση προς τους εναπομείναντες προκειμένου να δηλώσουν ΙΒΑΝ το συντομότερο δυνατό για να λάβουν το ποσό επιστροφής, που δικαιούνται.