Skip to main content

Κίνα: Θα στείλουμε ταϊκοναύτες στη Σελήνη πριν το 2030

πηγή φωτό, (China Manned Space Engineering)
Οι ταϊκοναύτες της Κίνας

Η επανδρωμένη αποστολή θα έχει διάρκεια λίγων ωρών

Λίγες μέρες μετά τον ισχυρισμό του διοικητή της NASA Μπιλ Νέλσον ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Κίνα έχει ενσωματώσει στο διαστημικό της πρόγραμμα μυστικά στρατιωτικά προγράμματα και αν καταφέρει να στείλει συντομότερα από τις ΗΠΑ επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είναι πιθανό να ανακηρύξει το φεγγάρι κινεζική επικράτεια απαγορεύοντας την πρόσβαση άλλων χωρών σε αυτό το Τμήμα Μηχανικής Επανδρωμένων Αποστολών (CMSEO) της  διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας (CNSA) έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για την επανδρωμένη αποστολή που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η χώρα στη Σελήνη.

Τα στελέχη του CMSEO είπαν ότι η επανδρωμένη αποστολή θα είναι ένα αντίγραφο της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της ανθρωπότητας στη Σελήνη, της αποστολής Apollo 11 της NASA. Toν Ιούλιο του 1969 ένα σκάφος με τρεις αστροναύτες ταξίδεψε από τη Γη στη Σελήνη. Ο ένας παρέμεινε στο σκάφος και οι άλλοι δύο (Νιλ Αρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν) κατέβηκαν με σεληνάκατο στην επιφάνεια της Σελήνης και παρέμειναν εκεί για 22 ώρες συλλέγοντας δείγματα εδάφους και πετρωμάτων και τοποθετώντας εκεί διάφορα επιστημονικά όργανα.

Το σχέδιο

Όπως είπαν τα στελέχη του CMSEO η επανδρωμένη αποστολή θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της δεκαετίας αλλά με δεδομένη την πρακτική της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας είναι πολύ πιθανό η ανακοίνωση της εκτόξευσης της αποστολής να γίνει πολύ πιο κοντά στο 2024 και όχι πιο κοντά στο 2029… Η αποστολή θα περιλαμβάνει όπως και αυτή της Apollo 11 πλήρωμα τριών ατόμων, τριών ταϊκοναυτών όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες της. Όπως και στην αμερικανική αποστολή έτσι και στην κινεζική ο ένας ταϊκοναύτης θα παραμείνει στο σκάφος και οι άλλοι δύο θα κατέβουν στη Σελήνη όπου θα παραμείνουν για χρονικό διάστημα έξι ωρών και θα επιστρέψουν στο σκάφος τους.

Η Κίνα έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεση της να δημιουργήσει μια επανδρωμένη βάση στο Νότιο Πόλο της Σελήνης την οποία είχε αρχικά συμφωνήσει να κάνει από κοινού με την Ρωσία αλλά στην πορεία πήρε ευρύτερες διαστάσεις αφού Κίνα και Ρωσία αποφάσισαν να αποδεχτούν την συμμετοχή στη βάση αυτή και άλλων χωρών που δεν ανήκουν στο μπλοκ ΗΠΑ-Ευρώπης-Καναδά-Ιαπωνίας που έχουν διαχρονική διαστημική συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες η Κίνα θα εκτοξεύσει ένα σκάφος που θα προσπαθήσει να συλλέξει δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης στην οποία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό ένα κινεζικό ρόβερ, το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που κατάφερε να φτάσει με επιτυχία και να λειτουργήσει στην πλευρά του φεγγαριού που δεν βλέπουμε από τη Γη.

Naftemporiki.gr