Skip to main content

Η θέση της EFPIA για τη συμφωνία της ΕΕ για τα Κρίσιμα Φάρμακα

Η EFPIA και οι εταιρείες μέλη της καλωσορίζουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν

Critical Medicines Alliance: Μια θετική συνεργασία για την ενίσχυση της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων και τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων στα φάρμακα.

Με αφορμή την έναρξη της συμφωνίας της ΕΕ για τα Κρίσιμα Φάρμακα η EFPIA ανακοίνωσε ότι η Critical Medicines Alliance είναι ένα θετικό βήμα προς την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη, προστατεύοντας και ενισχύοντας την ασφάλεια των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και ενισχύοντας τις παραγωγικές ικανότητες της περιοχής.

Η EFPIA και οι εταιρείες μέλη της καλωσορίζουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα είναι περήφανη για τις ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού της, οι οποίες κράτησαν εξαιρετικά καλά παρά τη σοβαρή πίεση και την υψηλή παγκόσμια ζήτηση για φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Επιπλέον, η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν και κλιμακώθηκαν τα φάρμακα και τα εμβόλια για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε όλο τον κόσμο αποτελεί απόδειξη της δύναμης του βιοφαρμακευτικού οικοσυστήματος – με την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή.

Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αξιοποίηση αυτού του οικοσυστήματος και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών για όλους τους Ευρωπαίους είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τη βιομηχανία.

Οι λόγοι για τις ελλείψεις είναι πολυπαραγοντικοί και περίπλοκοι, με αποχρώσεις μεταξύ διαφορετικών παραγόντων στον τομέα μας και ανυπομονούμε να εργαστούμε σε συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η EFPIA θα εργαστεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας μέσω μιας σειράς συστάσεων όπως:

  • Ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στις τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως οι προηγμένες θεραπείες, το MRNA και η βιοπαραγωγή.
  • Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, για υποστήριξη της πιο πράσινης παραγωγής, μεγαλύτερης ρυθμιστικής ικανότητας και αποτελεσματικής χρήσης του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
  • Προώθηση βιώσιμων όρων προμηθειών. Για κρίσιμα φάρμακα πολλαπλών πηγών, εάν η τιμή χρησιμοποιείται ως η μόνη παράμετρος για την αγορά, δεν υπάρχει κίνητρο για τους κατασκευαστές να επενδύσουν στη μετάβαση και την ανθεκτικότητα.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen επεσήμανε «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται – αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Οι ηγέτες του κλάδου κατά την παρουσίαση της Critical Medicines Alliance σήμερα αναγνώρισαν τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς στην Ευρώπη. Κοιτάζοντας το μέλλον, για να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα φάρμακα που αναπτύσσονται σήμερα θα είναι τα κρίσιμα φάρμακα του μέλλοντος. Όταν η Ευρώπη επιδιώκει ανοιχτή στρατηγική αυτονομία, πρέπει να είναι ένα ανταγωνιστικό μέρος για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή φαρμάκων, από τα πιο καινοτόμα έως τα πιο οικεία».

Ο κ. Fruergaard Jørgensen προέτρεψε τους υπουργούς και την Επιτροπή να συνδυάσουν λεπτομερή εργασία για τις συγκεκριμένες προκλήσεις εφοδιασμού που βλέπουμε τώρα με πραγματική φιλοδοξία για το μέλλον του βασικού μας τομέα λέγοντας «Όπως είδαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, υπάρχει τώρα πραγματική δυναμική πίσω από μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε βάζοντας τις επιστήμες υγείας και ζωής στο επίκεντρο της Συμφωνίας Ανταγωνιστικότητας. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί σαφή προτεραιότητα στο επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο για την ΕΕ. Ας κάνουμε τις ενέργειες που χρειαζόμαστε, σε κάθε επίπεδο, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο – για τα φάρμακα του σήμερα και του αύριο».

Ενώ, η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της EFPIA, δήλωσε με τη σειρά της «Οι συνεργασίες είναι θεμελιώδεις για τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων φαρμάκων και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, επομένως είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε μέρος της Critical Medicines Alliance.

Ο κλάδος μας έχει ήδη ισχυρές, ανθεκτικές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και η Συμμαχία παρέχει την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις συνεργασίες, να ενισχύσουμε τις κατασκευαστικές μας ικανότητες και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι πραγματικός ηγέτης στις τεχνολογίες του μέλλοντος. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε τις μελλοντικές αλυσίδες εφοδιασμού, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται, όποτε τα χρειάζονται».