Skip to main content

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο είδος βελισοράπτορα που εμφανίστηκε ταυτόχρονα με τον Τυραννόσαυρο

Καλλιτεχνική απεικόνιση του τεράστιου βελισοράπτορα

Είχε τριπλάσιο μέγεθος από τα άλλα είδη

Οι βελισοράπτορες ήταν ένα είδος δίποδων δεινοσαύρων με μικρό μέγεθος, οι μεγαλύτεροι έφταναν σε μήκος των δύο μέτρα, που έγιναν διάσημοι χάρις στη σειρά ταινιών Τζουράσικ Παρκ.

Ήταν ιδιαίτερα ταχείς δεινόσαυροι γεγονός που τους βοηθούσε τόσο να αποφύγουν τους αντιπάλους τους όσο και να πιάσουν και να εξοντώσουν τα θηράματα τους. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι βελισοράπτορες πιθανότατα δημιουργούσαν αγέλες για να κυνηγήσουν και να εξοντώσουν με οργανωμένες επιθέσεις πολύ μεγαλύτερους σε μέγεθος δεινοσαύρους.

Τα ίχνη

Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα γιγάντιου είδους βελισοράπτορα που έλαβε την ονομασία Fujianipus yingliangi και είχε μήκος έξι μέτρα και ύψος περίπου δύο μέτρων. Η ανακάλυψη βασίζεται στον εντοπισμό 250 ιχνών από πατημασιές βελισοραπτόρων στη περιοχή Λιονγκξιάν που εκείνη τη χρονική περίοδο πιστεύεται ότι ήταν μια λασπώδης πεδιάδα με παρουσία ποταμού και ζούσαν εκεί πολλά είδη ερπετών αλλά και δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το γιγάντιο είδος βελισοράπτορα έκανε την εμφάνιση του στη Γη όταν έκαναν την εμφάνιση τους και άλλα γιγάντια είδη δεινοσαύρων προεξέχοντος του Τυραννόσαυρου ρεξ στα τέλη της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου η οποία έληξε με την μαζική εξαφάνιση της ζωής που ξεκίνησε πριν από 66 εκατ. έτη με την κρατούσα θεωρία να αναφέρει ως αιτία την πτώση στη Γη ενός γιγάντιου αστεροειδή.

Το γεγονός αυτό οδήγησε ανάμεσα στα άλλα στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων που κυριαρχούσαν στη Γη για περίπου 150 εκατ. έτη και άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία των θηλαστικών και την εμφάνιση τελικά του ανθρώπου.

Naftemporiki.gr