ΕΛΑΣ: Είκοσι δύο οι συλλήψεις στις συγκεντρώσεις της Κυριακής

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 14:23
UPD:14:26
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 22 από τις 24 προσαγωγές χθες σε συγκεντρώσεις σε Νέο Ηράκλειο και Γαλάτσι, που πραγματοποιήθηκαν παρά τις σχετικές απαγορεύσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, εννέα άτομα συνελήφθησαν χθες στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, καθώς συμμετείχαν από κοινού σε συγκέντρωση η οποία είχε απαγορευθεί με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί στο σημείο ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για την απαγόρευση και τους κάλεσαν επανειλημμένως να αποχωρήσουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία.

Η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι η συμμετοχή σε συναθροίσεις που έχουν απαγορευθεί με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής Αρχής είναι παράνομη και οι συμμετέχοντες υπέχουν ποινική ευθύνη.

Στο Γαλάτσι

Χθες το απόγευμα, έλαβε χώρα μη προγραμματισμένη συγκέντρωση και στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στο Γαλάτσι, στην περιοχή της Λαμπρινής (συμβολή των οδών Τραλλέων και Ωρωπού) από ομάδα περίπου 50 ατόμων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια.

Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19.

Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν, καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και προκλήθηκαν φθορές σε υπηρεσιακό εξοπλισμό και συγκεκριμένα σε δύο κράνη κι ένα ζευγάρι καλαμίδες.

Συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, 10 άνδρες και τρεις γυναίκες. Ένας από τους άνδρες συνελήφθη εντός καταστήματος, αφού προηγουμένως, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, χτύπησε αστυνομικό με κοντάρι το οποίο κατασχέθηκε, ενώ επιπλέον χτύπησε αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια του για να αποτρέψει τη σύλληψή του.

Στην κατοχή τεσσάρων από τους υπόλοιπους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία ξύλινα κι ένα μεταλλικό κοντάρι.

Επιπλέον, τέσσερις από τους συλληφθέντες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, όπου παραμένει προς νοσηλεία μία γυναίκα, ενώ σε όλους χορηγήθηκαν παραγγελίες για εξέτασή τους από αρμόδιο ιατροδικαστή.

Κατά τη διάρκεια των περιστατικών στο κατάστημα, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε μία φορά χρήση δακρυγόνου αερίου (φυσούνα).

Περίπου δύο ώρες μετά από αυτά τα περιστατικά αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή  από παρακείμενο σημείο, ανέφεραν ενόχληση στον λαιμό.

«Συνεπώς, καμία κακοποίηση - και μάλιστα με χρήση γκλοπ - πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλεται ατεκμηρίωτα σε διάφορες ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Γενικότερα σημειώνεται ότι οι αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν συνιστούν γεγονότα. Η Αστυνομία τις διερευνά ως καταγγελίες και ενημερώνει υπεύθυνα το κοινό, διαδικασία την οποία εφαρμόζει και στη συγκεκριμένη περίπτωση» αναφέρει η ΕΛΑΣ.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή