Ισπανία: Πάνω από 50.000 νέα κρούσματα από την Παρασκευή

«Θωρακίζονται» οι Κοινότητες
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 20:32
UPD:20:35
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε 52.188 νέες μολύνσεις αυτή τη Δευτέρα από την Παρασκευή και ενημέρωσε πως 279 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο δεύτερο κύμα Covid-19.

Συνολικά 1.098.320 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 35.031 έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία.

«Πυρά» κατά των μέτρων, αλλά και νέοι περιορισμοί από τις Αυτόνομες Κοινότητες

Ο πρόεδρος της Γαλικίας,Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, επέκρινε τη Δευτέρα την απόφαση να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση υγειονομικού συναγερμού και μάλιστα μέχρι τον Μάιο. «Είναι καταστροφικό για την κατάσταση της οικονομίας και για τη διεθνή φήμη της Ισπανίας», είπε.

"Πιστεύουμε ότι κάνουμε λάθος", τόνισε ο πρόεδρος της Γαλικίας. Η περιφέρεια της Αραγωνίας ανακοίνωσε τον περιμετρικό περιορισμό της κοινότητας από απόψε τα μεσάνυχτα, ενώ και η Αστούριας (στον ισπανικό βορρά) σχεδιάζει να το αποφασίσει σήμερα το απόγευμα.

Η Ναβάρρα έχει απαγορεύσει τις συναντήσεις ανθρώπων που δεν συγκατοικούν μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και η Χώρα των Βάσκων ετοιμάζει νέα μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση ιό, αφού έχει ξεπεράσει τις 500 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Ο αρχηγός του PP (σ.σ. του Λαϊκού Κόμματος), Πάμπλο Κασάδο, ζήτησε να διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι 8 εβδομάδες  έτσι ώστε το κόμμα του να υποστηρίξει την επέκταση στο Κογκρέσο και ζήτησε να περιοριστεί η κινητικότητα στις επόμενες ισπανικές αργίες που είναι τριήμερα, ώστε τουλάχιστον «να η χριστουγεννιάτικη αγορά »και κάλεσε την κυβέρνηση Σάντσεθ να τροποποιήσει τους νόμους για την υγεία.

Οι Ciudadanos υποστηρίζουν την κυβέρνηση, αν και η ηγέτιδά τους Ινιές Αριμάδας, έχει διευκρινίσει τη ότι θα διαπραγματευτεί εκ νέου με την εκτελεστική αρχή για τη διάρκεια του συναγερμού. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε διαδικτυακά με τους περιφερειακούς ηγέτες. Εξήγησε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για να το παρουσιάσει στις αρχές του 2021. Περισσότερο από το 50% των πόρων αυτού του σχεδίου θα εκτελεστεί από τις κοινότητες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή