Οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις εκτελούσαν άοπλους πολίτες;

Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 10:33
UPD:10:34
REUTERS /OMAR SOBHANI

Βρετανοί στρατιώτες, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, στο Αφγανιστάν.

A- A A+

Στο απόγειο του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2011, δύο υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων συναντήθηκαν σε ένα μπαρ στο Ντόρσετ για μία μυστική συζήτηση. Φοβούνταν ότι ορισμένα από τα πλέον εκπαιδευμένα στρατεύματα είχαν υιοθετήσει μία «σκόπιμη πολιτική» να σκοτώνουν άοπλους ανθρώπους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως αποδείξει ότι μάλλον είχαν δίκαιο. 

Μετά τη συνομιλία των δύο πιστεύεται ότι γράφτηκε ένα ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο και παραδόθηκε στα ανώτατα κλιμάκια των Ειδικών Δυνάμεων. Το μήνυμα περιελάμβανε ξεκάθαρες προειδοποιήσεις και κατέληγε ότι είναι αναγκαίο να γίνει «βαθύτερη έρευνα» προκειμένου «να μπει φρένο στην εγκληματική συμπεριφορά». 

Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο εκδίκασης υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο Saifullah Ghareb Yar. Καταγγέλει ότι τέσσερα μέλη της οικογένειάς του δολοφονήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου 2011. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα τέσσερα μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν σε αυτοάμυνα. Ωστόσο ο Saifullah τονίζει ότι ήταν όλα άοπλα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή