Β. Κικίλιας-Βουλή: Το ΕΣΥ ενισχύθηκε ήδη με 5.094 υγειονομικό προσωπικό

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 16:21
UPD:16:39
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι ήδη ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία με 5.094 υγειονομικό προσωπικό και υπάρχει ένα ολιστικό σχέδιο για το ΕΣΥ του 21ου αιώνα.

Απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υπουργός σημείωσε πως «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Όπως είπε, αυτούς τους δύο μήνες και μέχρι χθες έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ 610 ιατροί, 2.402 νοσηλευτικό και 2.082 λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 2.000 προσλήψεις.

O κ. Κικίλιας επισήμανε πως «οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται έχουν μόνιμο και θεσμικό χαρακτήρα. Οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία το 2020 αυξήθηκαν κατά 5%, σε σχέση με τις δαπάνες του 2019 και από 8,287 δισ. ευρώ έφτασαν τα 8,684 δισ. ευρώ».

Ειδικά για τις ΜΕΘ, είπε πως «η κυβέρνησή μας παρέλαβε 565 κλίνες σε όλη τη χώρα και τις αυξήσαμε, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά εργαλεία, σε 1. 017 κλίνες, ενώ ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στις 1.200 κλίνες ΜΕΘ. Έτσι, θα φτάσουμε για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια αν 100.000 κατοίκους».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η αύξηση των δαπανών για την Υγεία αποτελεί «μια σαφή απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα. Την επόμενη μέρα της κρίσης είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί».

Ο κ. Κικίλιας απέκρουσε την κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, καλώντας όσους κάνουν μια τέτοια κριτική να δουν ξανά προσεκτικά τα στοιχεία και να μην ασκείται κριτική βάσει ιδεολογημάτων, καθώς «καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν προσέφερε τόσα πολλά στο ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «έχουμε αποτυπώσει τις ανάγκες σε προσωπικό και στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε επικαιροποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής. Επίσης, στην επαναπροκήρυξη και ολοκλήρωση κρίσεων που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη και υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις. Ενισχύουμε με επικουρικό προσωπικό το σύστημα. Εντάσσουμε στο σύστημα νέες ειδικότητες (π.χ. γηριατρική με μονιμοποιήσεις νοσηλευτών), δίνουμε κίνητρα για τις θέσεις σε άγονες περιοχές εκπονώντας ένα σχέδιο με επιπλέον κίνητρα και με μονιμοποιήσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «η ενδυνάμωσή της δεν αφορά μόνο τις προσλήψεις, αλλά τη δραστηριοποίηση όλου του δικτύου των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ. Στο σχεδιασμό μας είναι οι ΤΟΜΥ να αποτελέσουν κομμάτι ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα λειτουργεί με τη λογική της Συνεργασίας και Διαλειτουργικότητας σε Τοπικό Επίπεδο. (Διασύνδεση ΤΟΜΥ, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Δημοτικών Ιατρείων, Δίκτυα ΠΦΥ).

Ο υπουργός επισήμανε πως «η περιπέτεια της πανδημίας συνέβαλε στην περαιτέρω ωρίμανση της δημοκρατίας μας, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον» και σημείωσε ότι «στα δυσκολότερα που έρχονται θα χρειαστεί να παραμείνουμε ενωμένοι, σοβαροί και στιβαροί. Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».

Ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά όλο το υγειονομικό προσωπικού που έδωσε αυτή τη μάχη, λέγοντας πως «οι «άγιοι της διπλανής πόρτας» έχουν την αγάπη όλων των Ελλήνων» και υπενθύμισε ότι όταν τον περασμένο Φεβρουάριο μίλησε για θωράκιση του ΕΣΥ πολλοί έσπευσαν να τον ειρωνευτούν, αλλά «εμείς απαντήσαμε όλοι μαζί με πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα… Τα λόγια είναι ευκολότερα και ανέξοδα, αλλά τα αποτελέσματα μετρίσιμα… Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Η πολιτική είναι επίλυση προβλημάτων, όχι θεωρητικές αναζητήσεις. Η πανδημία απέδειξε ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά η εγγύηση και η διασφάλιση της ζωής των πολιτών» είπε ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή