Επιδότηση θερμάστρας;

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 07:00
UPD:11:46
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

«Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι», δήλωσε χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας.

Για όλους δεν ξέρω, αλλά μπορώ να εικάσω ότι οι αστυνομικοί, «που θα λαμβάνουν το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα», θα είναι ολίγον καπνισμένοι και αρκετά ωφελημένοι. Οι εφοριακοί θα είναι χαμένοι, γιατί μερίδιο από τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ δε βγαίνει. 

Ευχαριστημένοι θα είναι, όμως, οι καταστηματάρχες, αφού το υπουργείο «σκοπεύει να επιδοτήσει θερμάστρες, για να μην κάθεται ο κόσμος που καπνίζει στο κρύο». Το ελεύθερο στους «θεριακλήδες» σε κέντρα διασκέδασης και υγειονομικά καταστήματα θα υπάρχει μόνο στους εξωτερικούς χώρους, εάν αυτοί είναι ανοιχτοί περιμετρικά τουλάχιστον σε δύο πλευρές.

Επιδότηση θερμάστρας. Αυτό εννοούσαν όταν δήλωναν ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να αυξηθούν κάποιες από τις δαπάνες στην υγεία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

Επιδότηση θερμάστρας, τα γνωστά ημίμετρα κάθε γάτας; Έχω την αίσθηση ότι θα επαναληφθεί το ίδιο έργο που παίχτηκε το 2009. Κι όχι τόσο επειδή τα πρώτα αποτελέσματα των διερευνητικών ελέγχων ήταν απογοητευτικά -μόνο σε ένα μπαρ στο Γκάζι από τους 40 θαμώνες κάπνιζαν οι 10-, αλλά γιατί στο κυνήγι της γόπας οι καλές προθέσεις δεν μετρούν αποκλειστικά. Θέλω να δω τι θα γίνει με όσους φουμάρουν στις κούνιες (παιδικές χαρές) ειδικά. Είναι δύσκολη πίστα αντικειμενικά. Όπως και η νύχτα γενικά.

Τελικά, το μόνο καινούργιο είναι η στήριξη του νόμου από διεθνή εταιρεία καπνού με έδρα την Ελλάδα, μέσω εκστρατείας ευαισθητοποίησης, με μότο καθολικής ισχύος «όταν τηρείται ο νόμος… συντηρείται ο πολιτισμός». Ακούγεται λίγο οξύμωρο ότι μια εταιρεία αναλαμβάνει δράση που έρχεται σε αντίθεση με τα οικονομικά της συμφέροντα, αλλά αυτά είναι της αγοράς τα ενδιαφέροντα. Ίσως να βοήθησε, όπως διαβάζω, και η «μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των διατάξεων σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα». 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή