Η χειρουργική επέμβαση αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ρινικής απόφραξης

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 08:45
UPD:08:45
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια σειρά μελετών που εστίασαν στο σοβαρό πρόβλημα της ρινικής απόφραξης, η οποία απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού διεθνώς, διαπίστωσε ότι αποτελεσματική λύση δίνει μόνο η χειρουργική επέμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αλλεργική ρινίτιδα αφορά το 17-29% του πληθυσμού στην Ευρώπη και η χρόνια ρινοκολπίτιδα το 10,9%. Η πάθηση στη σοβαρή μάλιστα μορφή της έχει ως αποτέλεσμα, οι χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισή της  να αποτελούν την 3η κατά σειρά συνηθέστερη επέμβαση στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2012-2017 από το τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας του King Khalid Ηospital για την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ρινική απόφραξη ένα έτος μετά από τη χειρουργική επέμβαση έδειξε ότι η πλειονότητα αυτών απαλλάχθηκε πλήρως από τα αναπνευστικά προβλήματα, την υπνική άπνοια, τη ρινική συμφόρηση, τα προβλήματα κατά την άσκηση και από άλλες επιπλοκές.

Συγκεκριμένα τα συμπτώματα της ρινικής απόφραξης, εξαλείφθηκαν εντελώς στο 70,7% των ασθενών. Τα σοβαρά και μέτρια συμπτώματα επέμειναν μόνο στο 4,9% και στο 27%, αντίστοιχα. Το 70% των συμμετεχόντων απαλλάχθηκε από τα αναπνευστικά συμπτώματα, το 97,2% από τα προβλήματα που σχετίζονταν με τον ύπνο και το 87% από τα προβλήματα κατά την άσκηση.

Ως εκ τούτου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε εξαιρετικά σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει και μία πρόσφατη Σουηδική μελέτη που έγινε σε ασθενείς με στραβό διάφραγμα και όπως διαπιστώθηκε βελτίωσε σημαντικά τις κεφαλαλγίες που προκαλούνται από το στραβό διάφραγμα, ο πόνος στο πρόσωπο, το φτάρνισμα, οι ρινοκολπίτιδες, ο βήχας και το ροχαλητό.

Τέλος, τον Αύγουστο του 2019 μια άλλη μελέτη εξέτασε την επίδραση της χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της απόκλισης του ρινικού διαφράγματος στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, το 83% των συμμετεχόντων είδε βελτίωση στη ρινική απόφραξη. Επιπροσθέτως, τα άτομα με προεγχειρητικά συμπτώματα, ρινόρροια, φτάρνισμα και κνησμό, σε ποσοστό 64,6% ανέφεραν βελτίωση.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η χειρουργική επέμβαση είναι καλή επιλογή για τη διαχείριση ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία ρινικών κογχών όταν συνυπάρχει και σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου - ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας  η κυριότερη αιτία ρινικής απόφραξης είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Η μικρή απόκλιση όπως λέει, από τη μέση γραμμή, μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην αναπνοή, το σοβαρά στραβό διάφραγμα όμως υποχρεώνει σε στοματική αναπνοή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή το έντονο ροχαλητό, τις διαταραχές ύπνου, την άπνοια, την υπερτροφία σταφυλής κ.λπ.

Σύμφωνα με το γιατρό, η ρινική συμφόρηση, λόγω στραβού ρινικού διαφράγματος, προκαλεί συχνές φλεγμονές, μειωμένη όσφρηση, υπνική άπνοια και πλήθος άλλων πρωτογενών και δευτερογενών προβλημάτων υγείας.

Για τους  ασθενείς που έχουν στραβό διάφραγμα επιφέρει βαριά συμπτώματα και χρήζουν άμεσα χειρουργικής επέμβασης για την ανακούφισή τους.  Και όπως αναφέρει ο γιατρός, τα άτομα αυτά είναι τελικά πολλά, δεδομένου ότι πρόκειται για την 3η  συνηθέστερη χειρουργική επέμβαση που εκτελείται στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή