Ισπανία: «Κατέρρευσαν» οι διαπραγματεύσεις Σάντσεθ - Ιγκλέσιας

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 12:04
UPD:12:09
EPA/Luca Pergiovanni
A- A A+

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ισπανών Σοσιαλιστών και του αριστερού Podemos για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ «κατέρρευσαν» χθες, εκτιμούν πηγές της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ισπανίας, οι οποίες κατηγορούν για το αδιέξοδο τα «απαράδεκτα» αιτήματα του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας.  

Σύμφωνα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), εάν ο Σάντσεθ υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Podemos σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη σημερινή ψηφοφορία επί της ψήφου εμπιστοσύνης, το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία «δύο κυβερνήσεων σε μία» και η πλειονότητα των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών θα περάσει στα χέρια του Ιγκλέσιας, αναφέρει η «El Pais».

Το Podemos από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε επισήμως ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των διαπραγματεύσεων «έως την τελευταία στιγμή».

EURONEWS

Σύμφωνα με πληροφορίες της «El Pais», η τελευταία προσφορά του Σνάντσεθ προς τον Ιγκλέσιας περιελάμβανε έναν ρόλο αναπληρωτή πρωθυπουργού, ο οποίος θα καλύπτει τις κοινωνικές υποθέσεις, καθώς και τρία υπουργεία: Στέγασης και Κοινωνικής οικονομίας, Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ισότητας.

Μήλος της έριδος φαίνεται πως είναι το υπουργείο Εργασίας, τον έλεγχο του οποίου επιθυμεί διακαώς ο Ιγκλέσιας. Το PSOE διαφωνεί, με το σκεπτικό ότι το αριστερό κόμμα δεν είναι δημοφιλές σε ορισμένους οικονομικούς τομείς - ιδίως μεταξύ των επιχειρήσεων - και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγχει πολιτικές τόσο σημαντικές.

Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει και στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία έχει δύο επιλογές, είτε να επαναληφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο είτε η χώρα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Νοέμβριο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή