Ένας κωμικός και ένας ροκ σταρ στο τιμόνι της Ουκρανίας

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 09:13
UPD:09:18
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε χθες την επίθεσή του στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Μετά την πρώτη του θριαμβευτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, ο πρώην κωμικός πέρασε στη δεύτερη πράξη της κατάκτησης της εξουσίας, εξασφαλίζοντας το 44,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ο 41 ετών Ζελένσκι φαίνεται να εξασφαλίζει το καλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, έτοιμος να κατακτήσει το κοινοβούλιο, βήμα απαραίτητο για τη βαθιά μεταμόρφωση της χώρας που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους.

Πρώην κωμικός, ο οποίος στον πιο γνωστό ρόλο του ενσάρκωσε έναν δάσκαλο που έγινε πρόεδρος της χώρας, ο άσημος έως πριν από δύο χρόνια Ζελένσκι, έγινε στ’ αλήθεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας κεφαλαιοποιώντας τη γενικευμένη αγανάκτηση των ψηφοφόρων για τη διαφθορά και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο σε ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης.

Η απογοήτευση αυτή των πολιτών αντανακλάται και στο επίπεδο της συμμετοχής, που δεν ξεπέρασε το 49,79% με το κλείσιμο της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το κόμμα του αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή των χθεσινών εκλογών, ο Ζελένσκι δεν συγκεντρώνει πιθανότατα  πλειοψηφία των εδρών, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφεί σε άλλο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

EURONEWS

Αν ένας κωμικός στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας δεν ήταν αρκετό, η χώρα απέκτησε πλέον και ένα ροκ σταρ, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ, ο 44χρονος τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Okean Elzy, πρόκειται να εισέλθει και αυτός στο ουκρανικό κοινοβούλιο, αφότου του κόμμα του Golos (Φωνή) φαίνεται να εξασφάλισε ποσοστό 6% στις χθεσινές εκλογές. Ο Βακάρτσουκ βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τον Ζελένσκι για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Βακάρτσουκ ίδρυσε το κόμμα του μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Πολιτικές φιλοδοξίες ωστόσο είχε πολλά χρόνια πριν. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της φιλοδυτικής Πορτοκαλί Επανάστασης και εντάχθηκε στο μπλοκ του τότε προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο. Έχει ανοιχτά δηλώσει ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και υποστήριξε με πάθος την εξέγερση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, το 2014.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι χαρακτήρισε χθες τις εκλογές ίσως ακόμη πιο σημαντικές από τις προεδρικές. Και υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά να μην απογοητεύσει τους Ουκρανούς. «Γνωρίζετε τις κύριες προτεραιότητές μας, είναι οι ίδιες με αυτές κάθε Ουκρανού, είμαι σίγουρος: να τελειώσει ο πόλεμος, να εξασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων μας, η νίκη μας επί της διαφθοράς που παραμένει στην Ουκρανία», τόνισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή