Ν. Χριστοδουλίδης: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 10:54
UPD:14:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των ανακοινώσεων κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ε.Ε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «οι ανακοινώσεις είναι σημαντικές, καταγράφονται και στέλνουν σαφέστατα μηνύματα. Εδώ και καιρό ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν αναμέναμε να εκδηλωθεί για να εξετάσουμε πως θα αντιδράσουμε. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε σημαντικό πλεονέκτημα, στο πεδίο της Ε.Ε.».

EURONEWS

Επισημαίνοντας ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 είχε καταφέρει να περάσει σε κείμενο της Ε.Ε. την καταδίκη ενδεχόμενων ανάλογων ενεργειών, που τώρα η Τουρκία τις έκανε πράξη, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να στρατικοποιήσουμε αυτή την κατάσταση, κάτι που ίσως να επιθυμούσε η Τουρκία».

Η κάθε μας κίνηση είναι μελετημένη και προσεκτική, συμπλήρωσε, με στόχο να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παράνομη ενέργεια.

«Ο προσανατολισμός της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρος και επιθυμεί να λύσει το θέμα εκεί που έχει το πλεονέκτημα βάσει και του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν στις τουρκικές επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή