Σάμος: Αποχή μαθητών για την άφιξη 14 προσφυγόπουλων στο σχολείο

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 09:44
UPD:12:04
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Εν μέσω αντιδράσεων αρχίζει σήμερα η εκπαίδευση παιδιών προσφύγων στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος της Σάμου, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου να έχει αποφασίσει αποχή των παιδιών τους και την ΕΛΜΕ Σάμου να καλεί τους φορείς του νησιού να υποδεχθούν στις 2.00 το μεσημέρι τα προσφυγόπουλα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σε γενική συνέλευσή τους οι γονείς των μαθητών αποφάσισαν να απέχουν τα παιδιά τους από το σχολείο, από σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου και έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) με 14 προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολικό κτίριο.

Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7 Μαρτίου έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, στην οποία καλούν όλους τους συλλόγους γονέων του νησιού.

Αντίθετα, η ΕΛΜΕ Σάμου καλεί «εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους τους φορείς του νησιού σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος να υποδεχθούν όλοι μαζί τα προσφυγόπουλα».

«Ξέρουμε ότι βασικό συστατικό στοιχείο της παιδείας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών κι όχι η γκετοποίησή τους. Ξέρουμε ότι κανένα κτίριο -και μάλιστα υπερσύγχρονο- δεν πρόκειται να κατασκευαστεί αποκλειστικά για τα προσφυγόπουλα και ότι ο αποκλεισμός των παιδιών από τα υπάρχοντα σχολεία ισοδυναμεί με την απομόνωσή τους» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου.

Σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου αναφέρει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υλικοτεχνικές συνθήκες για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και θρησκείας, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, με ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και όχι εις βάρος των ήδη βεβαρημένων σχολικών μονάδων και στην όποια ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου σχολικού προγράμματος. Πρόθεση των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, να ενσωματώσει τα προσφυγόπουλα στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες, χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά (Γλώσσα, θέματα υγείας) ενώ κωφεύουν και εθελοτυφλούν στις βασικές ανάγκες που απαιτούνται ώστε τα παιδιά αυτά να ζήσουν με τα στοιχειώδη! Δείχνοντας μεγάλη προθυμία όμως στη δημιουργία εντυπώσεων με τηλεοπτικές φιέστες κατά την άφιξη κάποιων λίγων παιδιών στο 3ο Δημοτικό
Σχολείο (όπου τα περισσότερα δεν συνεχίζουν την φοίτηση τους από επιλογή τους), αδιαφορώντας παντελώς στο τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στα ίδια τα παιδιά».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή