Μακρόν: «Νίκη της Ευρώπης η συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα»

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 14:01
UPD:15:13
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
A- A A+

«Μία μεγάλη νίκη της Ευρώπης που προστατεύει», μετά το αποφασιστικό βήμα χθες με την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Μια μεγάλη νίκη της Ευρώπης που προστατεύει, μια Ευρώπη του πολιτισμού και της δημιουργίας», έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αυτής της μεταρρύθμισης που ήταν πολυαναμενόμενη για τους εκδότες του Τύπου και τους δημιουργούς, αλλά επικρίθηκε από τους γίγαντες του Διαδικτύου.

«Είναι η απόδειξη του γεγονότος ότι η Ευρώπη είναι περήφανη για τους δημιουργούς της και ότι γνωρίζει πώς να τους προστατεύει, προς όφελος όλων των πολιτών», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

Έπειτα από τριήμερες συζητήσεις, οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη - και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) κατέληξαν σε συμφωνία για ένα κείμενο.

EURONEWS

Δεν πρόκειται ωστόσο για το τέλος του έργου. Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, καθώς και από τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η μεταρρύθμιση αυτή, που ήταν αντικείμενο έντονων συζητήσεων αφότου κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως κύριο στόχο να εκσυγχρονίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με παρεμβολές από λομπίστες, μεταξύ των ΜΜΕ και των δημιουργών, από τη μία πλευρά, που επιθυμούν να αμείβονται καλύτερα, και, από την άλλη, των ψηφιακών γιγάντων, που υπερασπίζονται το «επιχειρησιακό μοντέλο» τους και είχαν την απροσδόκητη στήριξη ακτιβιστών για την ελευθερία στο Διαδίκτυο.

Δύο άρθρα βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων. Το πρώτο αφορά τη δημιουργία ενός «συγγενικού δικαιώματος» στα πνευματικά δικαιώματα για τους εκδότες εφημερίδων. Θα επιτρέπει στα ΜΜΕ να πληρώνονται κατά τη διαδικτυακή αναπαραγωγή της παραγωγής τους από εφαρμογές συγκέντρωσης ειδήσεων, όπως η Google News, ή ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Το δεύτερο ενθαρρύνει πλατφόρμες, όπως το You Tube, να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς περιεχομένου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή