Ζευγάρι αρχαιοκάπηλων συνελήφθη στην Ανάβυσσο

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 13:32
UPD:13:36
Ελληνική Αστυνομία

Να πουλήσει έναντι 200.000 ευρώ αρχαιότητες που κατείχε παράνομα σκόπευε, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα ανδρόγυνο στην Ανάβυσσο Αττικής. 

Ωστόσο, και οι δύο, 62χρονος και 58χρονη εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που τους συνέλαβαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων σε λυόμενη κατοικία στην Ανάβυσσο, με σκοπό την άμεση διάθεσή τους σε υποψήφιους αγοραστές.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ

Σε έρευνα στο σπίτι τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ένα αποσπασματικά σωζόμενο αναθηματικό ανάγλυφο στον τύπο του νεκροδείπνου του 4ου αιώνα π.Χ.
  • Ένας ακέραιος κωακός αμφορέας ελληνιστικών χρόνων του 3ου αιώνα π.Χ.
  • Ένα ασημένιο νόμισμα στον τύπο του ρωμαϊκού δηναρίου του 1ου αιώνα π.Χ.
  • Μία τρίπτυχη θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει την Παναγία «Το Ρόδον το Αμάραντον», «Τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο» και «Τον Άγιο Δημήτριο που σκοτώνει τον Ιουλιανό», του 18ου/19ου αιώνα μ.Χ.
  • Μία θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει «Τη Θεοτόκο την Οδηγήτρια», «Τον Άγιο Γεώργιο τον Δρακοντοκτόνο» και «Τον Άγιο Δημήτριο που σκοτώνει τον Ιουλιανό» του 19ου αιώνα μ.Χ.
  • Μία θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει την Παναγία στον τύπο της «Ρίζας του Ιεσσαί», που φέρει σλαβικές ή ρωσικές επιγραφές του 19ου αιώνα μ.Χ.

Τα αντικείμενα αυτά επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ

Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένα αυυτοκίνητο που είχε υπεξαιρεθεί το 2012 και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, θα αποσταλούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, αντίστοιχα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή