Υπόθεση Novartis: Οι γραμμές των κομμάτων στην ψηφοφορία για την προανακριτική

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 21:34
UPD:22/02/2018 01:15
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Την καταψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης με τη φράση «ναι στην έρευνα της υπόθεσης Novartis, όχι στη σκευωρία» από τους βουλευτές της, έχει αποφασίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη μυστική ψηφοφορία με την οποία αναμένεται να κλείσει η μαραθώνια αντιπαράθεση στη Βουλή, απορρίπτοντας το σενάριο της αποχής.

Έγγραφη δέσμευση – δήλωση από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι η προανακριτική επιτροπή θα έχει το χρόνο και τη δυνατότητα να ερευνήσει σε βάθος της υπόθεση Novartis, δέσμευση που συμπεριλαμβάνει και την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, θα ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής – δηλαδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι - πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη γραμμή του κόμματος στην μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή των δέκα ή κάποιων από τους δέκα εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis, σε προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση αυτή θα ζητηθεί τόσο από την Φώφη Γεννηματά όσο και από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία δεν εγγυηθεί εγγράφως αυτές τις προϋποθέσεις και ισχύσει το σενάριο της σύντομης διαδικασίας και επιστροφής της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, όπως προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, τότε θα υπάρξει επανεξέταση της στάσης που θα τηρηθεί από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.  

Σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία, δηλαδή την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλες σκέψεις αλλά προσανατολίζεται στο να μη διαχωρίσει τα δέκα πρόσωπα και να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής όλων, σε προανακριτική επιτροπή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή