Συνάντηση Μέρκελ - Μέι την Παρασκευή στο Βερολίνο

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 17:26
UPD:17:35
REUTERS/POOL

Φωτογραφία αρχείου.

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα έχει την Παρασκευή η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, με φόντο το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ε.Ε. - Η.Β. στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι τα αιτήματα που θέτει η Μεγάλη Βρετανία για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από τις 30 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, θέτουν εν αμφιβόλω και αυτή την ίδια την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 29 Μαρτίου του 2019 θα πάψει να είναι μέλος της Ε.Ε. και θα χάσει κάθε εκπροσώπηση στα όργανά της. Ωστόσο, έχει ζητήσει να παραμείνει μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης για κάποιο διάστημα, προκειμένου η μετάβαση στη νέα κατάσταση για τη βρετανική οικονομία να γίνει ομαλά.

Ωστόσο, τα αιτήματα των Βρετανών να έχουν όσοι Ευρωπαίοι πολίτες φθάνουν στη Μ. Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με όσους έφτασαν νωρίτερα, καθώς και να έχει το Λονδίνο δυνατότητα να μην εφαρμόσει τμήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τα οποία θα ψηφιστούν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και με τα οποία ενδεχομένως να διαφωνεί απορρίφθηκαν πλήρως από τον κ. Μπαρνιέ.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή